Marea Neagră, cea mai poluată mare din Europa
Marea Neagră, prima din Europa, după gradul de poluare. Este semnalul de alarmă tras de către ONG-ul Mare Nostrum, privind starea de conservare a ecosistemului marin. Uneltele și plasele de pescuit abandonate de braconieri sunt un real pericol pentru fauna marină. Doar anul acesta, peste 60 de delfini au eșuat, pe litoralul românesc, după ce au murit prinși în plasele de pescuit.
Ziua Delfinului marchează un pas semnificativ în lupta împotriva plaselor de pescuit abandonate în mediul marin. Biologii și voluntari de la Mare Nostrum, alături de scafandri și pescari de pe litoral, au organizat o acțiune de eliminare a plaselor de pescuit în largul Mării Negre. În scurt timp au reușit să recupereze aproximativ 210 kilograme de plase de pescuit. Statistici recente arată că numărul speciilor afectate de plasele de pescuit a crescut alarmant.
„Evenimentul a fost dedicat acțiunilor de identificare și îndepărtare a uneltelor și plaselor de pescuit abandonate sau pierdute, cu ajutorul pescarilor și scafandrilor de pe litoralul românesc. Vorbim deci, despre o problemă la nivel global. Marea Neagră este recunoscută ca fiind cea mai poluată mare a Europei, iar realizarea de acțiuni comune și coordonate este imperios necesară.”, a declarat Marian Paiu, director Mare Nostrum.
Numărul speciilor afectate de plasele sau uneltele de pescuit s-a dublat în ultimii 25 de ani, iar aproape 60 la sută dintre mamiferele marine sunt amenințate de uneltele de pescuit abandonate în valuri. Doar în acest an, ONG Mare Nostrum a identificat peste 60 de exemplare de delfini eșuați pe litoral.