dobroge.tv

Live

Ciolacu: „Alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”

15 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Primul ministru al României, Marcel Ciolacu, participă astăzi la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române, de la Constanța, alături de președinteșe Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dar și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Ciolacu a declarat că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB și dă asigurări că vor menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vor întâmpina.

CITEȘTE ȘIMii de constănțeni și turiști participă la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române la Constanța. Iohannis, Ciolacu, Ciucă și ministrul Apărării, prezenți la festivitățile spectaculoase. GALERIE FOTO/VIDEO

„Înainte de toate aș vrea să-i salut pe toți marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine și mult succes în activitatea voastră! La mulți ani!, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanța sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificație simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigație dinspre Orient către inima Europei”, a declarat Marcel CIolacu, premierul României.

Ciolacu a transmis că în ultimii ani, această poziție a României a căpătat o semnificație din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce privește dezvoltarea activităților comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privința poziției geostrategice esențiale pentru Alianța Nord-Atlantică din care facem parte.

Aș spune că astăzi, la mai bine de un an și jumătate de la invazia Federației Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanță și mai mare. Nu doar în ceea ce privește alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina și ca poziție cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianței”, a subliniat șeful Executivului.

Premierul a mai spus că în toate aceste aspecte, Forțele Navale Române au avut și vor avea în continuare o contribuție semnificativă pentru securitatea României și a partenerilor noștri din spațiul Nord-Atlantic.

De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea și modernizarea Forțelor Navale Române, dar și pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea națională și a întregii regiuni. În acest sens, după cum știți, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major și necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

El a menționat că, „pe de altă parte, știe foarte bine că, oricât de mulți bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziționa prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, obiectivele de securitate națională și euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuția celui mai important factor, respectiv factorul uman”.

„Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mișcare toate aceste resurse și le organizează în așa-numita forță navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare națională. Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităților și misiunilor pe care le îndepliniți cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre și ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România și întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică și socială. Iar, pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetățean al acestei țări, vă felicit, vă respect și vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut! „La mulți ani!” Și mult succes în continuare!”, a conchis premierul.


Sursă foto/video: Guvernul României

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233