dobroge.tv

Live

Colectarea selectivă în Constanța, sub media națională. Chițac: „Avem finanțare pentru 275 de insule inteligente” - Ministrul Mediului: „Cred că în termen de doi-trei ani, vom atinge cifra altor țări”

04 august 2023
Publicitate

Orașul Constanța, codaș la colectarea deșeurilor. Ministrul Mediului a discutat despre investiția de 1,2 miliarde de euro în ceea ce privește colectarea selective și beneficiile pe care litoralul le va avea. Tot în cadrul conferinței, primarul orașului Constanța a declarat că suntem sub media națională la nivel de reciclare.

Țara noastră și Bulgaria sunt pe ultimele locuri în ceea ce privește colectarea selectivă. Nici orașul de la malul mării nu se mândrește cu un procent mare de colectare a deșeurilor. Reprezentanții locali s-au întâlnit astăzi cu Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, în cadrul conferinței „Reciclăm în România”, desfășurată la Constanța, pentru a sprijini colectarea și stoparea deșeurilor care ajung în mare. Campania propune să schimbe comportamentul cetățenilor, astfel încât separarea gunoaielor să devină un obicei firesc printre români.

„În momentul în care un cetățean va introduce un recipient într-un aparat de colectare automata sau la magazine un ambalaj de băuturi, pentru că numai despre această categorie de ambalaje discutăm, sunt convins că acel PET, acea doză de aluminiu sau acea sticlă va ajunge într-o instalație de reciclare. Cred că în termen de doi-trei ani, vom atinge cifra altor țări, de peste 90% ambalaje returnate”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Pentru prima dată în istorie, Ministerul Mediului investește 1,2 miliarde de euro în tot ceea ce privește colectarea selectivă. 14 insule inteligente de reciclare funcționează deja, la Constanța. Edilul spune că rezultatele colectării sunt modeste, dar în curând, orașul va beneficia de peste 200 de astfel de insule.

„Am aplicat la programul despre care vorbea domnul ministru, avem finanțare și avem contract semnat pentru 275 de insule inteligente. Noi înșine am finanțat un program și avem 14 insule montate care funcționează în momentul de față. Am zis să fie un program pilot, să-i obișnuim pe cetățeni cu ceea ce va veni, peste 3.200 de cartele”, a declarat Vergil Chițac, primarul Constanței

Rata de colectare în România este de 11,3%, iar până în anul 2025, țara noastră ar trebui să atingă pragul de peste 55%. În Constanța, cele 14 insule de reciclare funcționează de aproximativ o lună.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233