„Black Sea Air Show” debutează sâmbătă. Constănțenii și turiștii sunt invitați la un spectacol aviatic de excepție, în baza militară de Mihail Kogălniceanu
La Mihail Kogălniceanu piloții repetă numerele de acorbație, zborul în formație și elemente spectaculoase pe care le vor arată publicului mâine de la ora 11.00. Turiștii și localnicii sunt invitați în baza militară de Mihail Kogălniceanu la un spectacol aviatic de excepție oferit de piloți civili și militari, români și parteneri din NATO cu avioane și elicoptere civile și militare. Preț de cinci ore vor fi martorii celui mai grandios miting aviatic organizat vreodată la malul marii.
Aeroclubul României va participa la spectacolul aviatic cu 16 aparate de zbor și câteva zeci de oameni. Spectatorii vor vedea o formație de șase avioane de antrenament zburând cu 350 km/h dar și lansări de parașutiști. Punctul de atracție îl reprezintă Șoimii României - formația de trei avioane de acrobație.
„Vom vedea o evoluție foarte spectaculoasă. Este primul mei miting la care voi participa cu aeronava EXTRA 330SC. Până acum am participat doar cu 300L. Ar fi prima mea evoluție cu această aeronavă. Voi avea atât o evoluție solo cât și un zbor cu formația și am pregătit foarte multe figuri noi. Foarte multă acrobație, voi desena și o inima pe cer, voi face cât mai multe răsuciri”, a declarat Andreea Bănesaru, pilot.
„Vom avea o formație de trei avioane ultraușoare cu fum care zboară la doi metri una de cealaltă de obicei. Vom avea formația acrobată - este probabil cel mai complex exercițiu care poate fi făcut pentru că zboară la fel, la doi metri dar se rotesc în toate planurile, vom avea formații de patru și formații de cinci”, a declarat George Rotaru, director Aeroclubul României.
Nu doar piloții sportivi vor face show pe cerul Litoralului ci și aviația militară prezența la Mihail Kogălniceanu. Avioanele de lupta vor face tonouri și zbor răsturnat la joasă înălțime. Toate aparatele de zbor NATO prezente în România vor zbura pe cerul litoralului.
„Elicopterul IAR 330 Puma în toate variantele lui, pe care le au Forțele Aeriene Române, avionul C-27J Spartan, avionul F-16, Eurofighterul, veți vedea elicopterele”, a declarat Nicolae Crețu, cdt Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Pare o joacă de copil, dar în realitate, nu e ușor deloc. Piloții au ani de zile de instrucție și sute de ore de zbor în fiecare luna.
„Pentru avioanele basic, de școală, licență o poți obține în aproximativ un an. A zbura acrobație de performanță și formație - cinci-șase ani că să poți face ce veți vedea mâine”, a declarat Ioan Ursu, pilot.
Specacolul Aviatic Blask Sea Air Show va începe la ora 11.00 și va dura cinci ore. Vor fi și trupe speciale care se vor parașuta, și avioane expuse la sol ca într-un muzeu în aer liber și multe mici distracții pentru copii. Transportul spre aeroport va fi organizat în curse regulate. Gazdele Black Sea Air Show speră să atragă măcar 17.000 de privitori, așa cum s-a întâmplat la ultima ediție din anul 2019.