dobroge.tv

Live

Augustin Zegrean, despre legea privind pensiile speciale: Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege

Augustin Zegrean, despre legea privind pensiile speciale: Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege
02 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a afirmat într-o emisiune, miercuri seară, la Prima News că legea privind pensiile speciale ale magistraţilor, declarată parţial neconstituţională, este ”scrisă cu multe probleme”.

”Legea este foarte neclară, scrisă cu multe probleme, greu de aplicat, e greu de înţeles, în primul rând, ce se urmăreşte prin legea asta. Să spui aşa, per total, că se taie pensii, e una, dar să scrii în lege lucrul ăsta este altceva. Acolo au avut probleme. Chiar cred că nu sunt specialişti şi eu am spus de multe ori: se poate rezolva problema asta, dar trebuie rezolvată conform legii şi cu respectarea legii şi a Constituţiei. Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege, adică eu, care sunt beneficiarul legii, să înţeleg ce îmi spune acolo”, a afirmat Augustin Zegrean.

Zegrean a precizat că nicăieri în lume nu este acceptat ca un act normativ să aibă dispoziţii aplicabile retroactiv, iar în acest caz ar fi ”o catastrofă, nu numai cu pensiile, în general vorbind”.

Întrebat dacă, de acum înainte, pot fi diminuate pensiile de serviciu ale magistraţilor, fostul preşedinte al CCR a răspuns: ”Da, se pot, sigur că se pot, numai că ei (parlamentarii - n.r.) au făcut această lege, au făcut-o prost, Curtea a declarat-o neconstituţională şi după practica Curţii, şi nu numai a Curţii din România, a Curţilor Constituţionale în general, în lume, o soluţie legislativă declarată neconstituţională nu mai poate fi adusă în alt proiect de lege”.

El a admis că nu este corect ca pensia primită de unii magistraţi să fie mai mare decât salariul pe care aceştia le-au avut, el subliniind, în acest context, că sunt doar câţiva magistraţi aflaţi în această situaţie, scrie news.ro.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Sursă foto: digi24.ro.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233