Cea mai călduroasă dimineață de 26 iulie, din ultimii 60 de ani. Turiștii au luat cu asalt plajele din Constanța și Mamaia: „Este bine că adie vântul și nu se simte atât de tare căldura”
Cea mai călduroasă dimineață de 26 iulie, din ultimii 60 de ani. La malul mării, stațiile meteo au înregistrat recorduri termice și cod roșu de căldură. Mersul în tălpile goale prin nisipul fin al plajele de pe litoral a devenit în această dimineață imposibil de îndeplinit.
Nici nisipul fierbinte ori căldura greu de suportat nu i-a ținut pe turiști departe de malul mării în cea mai călduroasă dimineață din ultimii 60 de ani. Unii dintre turiști au ales să își înceapă ziua cu o îmbăiere în Marea Neagră, alții au profitat de razele puternice ale soarelui și au savurat o băutură răcoritoare de pe șezlong.
„Este soarele destul de puternic și astăzi, la fel a fost și ieri. Este bine că adie vântul și nu se simte atât de tare căldura”, spune o turistă.
Reporter: Cum este vremea?
Turistă: Este bună.
Reporter: Cât timp stați la soare?
Turistă: Două ore, în prima parte a zilei și pe seară.
***
Reporter: De cât timp ești la mare?
Turistă: De astăzi.
Reporter: Și cum și se pare?
Turistă: Este frumos, relaxant, liber.
Spre amiază, atmosfera a devenit potrivită pentru o zi de plajă ca la carte. Briza mării și-a făcut simțită prezența, spre marea bucurie a împătimiților de sporturi extreme. Astfel, căldura sufocantă nu a mai devenit o problemă atât de mare.
Pe litoral disconfortul termic va atinge cote ridicate, avertizează meteorologii. Nisipul frige, iar vremea este nemaipomenită pentru o baie în mare, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.
În această perioadă, operatorii plajelor din Constanța se laudă cu un număr crescut de clienți. Aproape de zona Faleză Nord, turiștii pot profita de plaje frumos amenajate, kitesurfing și de petreceri până în zorii zilei.
„Avem o vreme foarte frumoasă, avem și noroc în ziua aceasta foarte caldă, bate și puțin vântul ca să nu murim literalmente. Ne bucurăm de o vară bună, cald, frumos. Avem și oameni pe plajă, ceea ce e extraordinar. Noi avem și sporturi nautice pentru care avem nevoie și de vânt”, a declarat Ștefan Andrei, operator.
Expunerea la soare implică și riscuri. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă și ne sfătuiesc să nu ieșim din casă fără accesorii și creme de protecție.
„Expunerea excesivă și neadecvată în intervalul 11.00-15.00 poate crea adevărate pericole pentru piele și pentru organism, precum arsuri solare, intoleranțe la soare, insolație, în timp poate să apară hiperpigmentarea și îmbătrânirea prematură a pielii. Folosiți protecție solară atât pentru corp cât și pentru față, reaplicați la interval de două ore, consumați minim 2 litri de apă și folosiți îmbrăcăminte adecvată”, a declarat Ancuța Ene, Asist. Med. Dermatologie.
Zilele următoare, temperaturile din timpul zilei vor atinge între 33 și 37 de grade Celsius, cele minime între 17-22 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.