dobroge.tv

Live

Canicula provoacă pagube majore în piețele din Constanța. Fructele și legumele se strică pe tarabe: „Pierdem foarte mult, câștigăm doar cât să mâncăm”

20 iulie 2023
Publicitate

Reporter: De cât timp le-ai adus în piață?

Comerciant: De azi dimineață.

Reporter: Și cât de repede ți se strică marfa?

Comerciant: Până la prânz o ia din loc.

Canicula provoacă pagube majore și în piețele din Constanța. Produsele comercianților se strică pe tarabe, iar la finalul zilei, fructele și legumele ajung la gunoi. Din cauza temperaturilor destul de ridicate, piața devine o seră. Nu există aer condiționat, sistem de ventilație și nici depozite cu temperatură controlată, în care comercianții să-și poată proteja produsele. În piața pe care am vizitat-o astăzi, coșul de gunoi era plin de fructe și legume stricate, până în ora prânzului.

Dacă găsim una mai așa noi o scoatem de la vânzare. Dacă se poate pune la vânzare la preț redus, o punem, dacă nu, se aruncă”, a declarat Cristina Păsărilă, comerciant.

„Cele mai perisabile sunt piersicile și nectarinele. Strugurii și caisele mai țin. Am două soiuri de caise, unele mai rezistente și altele mai moale. Ele fiind mai puțin coapte, rezistă mai mult, chiar și două zile”, a declarat Iulia, comerciant.

Un comerciant a găsit însă o metodă proprie de a-şi păstra marfa în condiţii bune. Și-a improvizat o stropitoare cu care pulverizează la fiecare jumătate de oră produsele expuse. Astfel, pierderile sunt mai mici, spune aceasta.

Temperaturile toride topesc profitul vânzărilor de fructe și legume. Din cauza caniculei, marfa se strică pe tarabele din piață, iar comercianții sunt nevoiți să mai lase din preț, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Deși sunt nemulțumiți de condițiile din piață, clienții sunt înțelegători. Aleg cu atenție fructele și legumele, ba mai mult, unii constănțeni cumpără produsele bine coapte pentru a nu se strica în piață.

„Nici că mai rezistă, dar nu mai rezistăm nici noi, nici cu banii, nici cu prețurile”, spune un constănțean.

„Marfa se strică jumătate, cheltuielile sunt mari, noi trebuie să trăim. Pierdem foarte mult, câștigăm doar cât să mâncăm”, spune o comerciantă.

Inspectorii ANPC spun că supraveghează permanent condițiile din piață și felul în care produsele sunt depozitate și prezentate. Până în acest moment, inspectorii nu au găsit nereguli în piețele din Constanța.

„Este de notorietate că odată expuse căldurii excesive, atât legumele cât și fructele își pierd din proprietățile de prospețime sau proprietățile legate de consistența acestora. Cu sigurață, fiecare dintre consumatori își asumă atunci când achiziționează”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Meteorologii anunță temperaturi peste medie şi în zilele următoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233