Reprezentanții patronatelor din turism nu sunt de acord cu creșterea TVA-ului pentru industria HoReCa: „Prețurile automat vor crește și atunci primii afectați vor fi consumatorii”
Începând de joi, prețurile la produsele și serviciile de pe litoral s-au majorat cu până aproape de 20%, ca urmare a faptului că s-a ajuns în vârful sezonului estival. Acestea s-ar putea să nu fie însă singura scumpire care îi așteaptă pe turiștii care vor alege să își petreacă vacanțele pe litoralul românesc. În ultima săptămână, la nivel guvernamental, s-a discutat eventualitatea majorării taxei pe valoare adăugată în industria HoReCa la nivelul de 19% în vederea creșterii veniturilor bugetare. Vestea nu le-a căzut deloc bine reprezentanților patronatelor din turism, care consideră că industria în care activează va avea numai de suferit.
„Ridicarea TVA-ului va afecta în primul rând, turiștii. Pe clienți îi va afecta, e clar, prin ridicarea cu cel puțin 10%. Este o măsură care vine să aducă un deserviciu industriei”, a declarat Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.
Majorarea TVA-ului de la 9% la 19% ar duce automat la creșterea prețurilor la toate serviciile și produsele din industria HoReCa, iar cei mai afectați vor fi, evident, turiștii, care vor scoate mai mulți bani pentru vacanțe.
„Dacă noi în România vom crește la 19%, mai ales ținând cont că domeniul în care activăm, domeniul turismului, în general se consideră a fi un domeniu destul de important pentru economia României. Vor fi consecințe, gândiți-vă că prețurile automat vor crește și atunci primii afectați vor fi consumatorii”, a declarat Adrian Bazîru, chef.
„Sunt de părere că, toată lumea va avea de suferit, nu doar noi, toată industria HoReCa. Lucrurile nu merg bine, oricum și acest lucru va afecta cu atât mai mult”, a declarat Iulian, ospătar.
Așa cum era de așteptat, vestea nu îi bucură absolut deloc pe consumatori, care și-au exprimat la rândul lor nemulțumirea față de o posibilă majorare a TVA-ului.
„Mereu le crește, dar veniturile noastre s-au micșorat”, spune o turistă.
„Nu ar trebui să crească, ar trebui să rămână așa”, spune un turist.
Specialiștii din turism, atrag atenția că dacă această majorare a TVA-ului va fi aplicată, vom putea avea și agenți economici care vor renunța să mai investească în acest domeniu și astfel mulți dintre angajați își pot pierde locurile de muncă.
„Cu siguranță, odată cu ridicarea TVA-ului cu încă 10% vom vedea mai mulți actori din piață care se vor retrage, își vor restrânge activitatea. Astfel încât toată industria va fi afectată și implicit turiștii, în final”, a mai declarat Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.
TVA-ul practicat în industria HoReCa a crescut la începutul acestui an de la 5 la 9%.