Ruperea acordului privind transportul cerealelor ucrainene va aglomera din nou Portul Constanța: „Ne așteptăm ca începând cu luna următoare să existe o presiune mai mare din partea mărfii ucrainene”
Din momentul în care a izbucnit conflictul dintre Rusia și Ucraina, Portul Constanta a devenit extrem de important în ceea ce privește exportul către Europa a cerealelor din Ucraina. Numai că încă de la început Portul a dat semne că nu poate face față unui astfel de aflux, iar capacitățile de stocare erau insuficiente. Săptămânal, cozile de TIR-uri s-au întins pe kilometri, iar șoferii au așteptat cu zilele să le vină rândul. Mai grav este însă că situația ar putea să se repete.
„Evident că ne așteptăm la o creștere a traficului de mărfuri și în acest sens m-am deplasat împreună cu colegii mei din minister în Port astăzi, pentru a face o evaluare a implementării proiectelor pe care le avem și care au impact asupra fluidizării traficului. Sunt proiecte de infrastructură rutieră, căile ferate au fost modernizate. Operatorii portuari au fost informați de asta, în sensul că se așteaptă la o creștere a traficului. Mai sunt și alte rute: Bâstroe-Chilia, Sulina, Portul Galați. Pe canalul Sulina, în comparație cu anii precedenți când media lunară era de 155 de nave care intrau și ieșeau, în mai anul acesta au tranzitat canalul Sulina peste 470 de nave”, a declarat Ion Popa, secretar de stat Ministerul Transporturilor.
Autoritățile recunosc ca presiunea pe Portul Constanța va crește.
„Există un aflux de marfă ucraineană dar este foarte scăzut și ne neapărat legat de faptul că se exportau cereale în porturi ucrainene, ci legat de faptul că în momentul acesta, în Ucraina, perioada de recoltare nu a început. Ne-am fi așteptat oricum la o creștere a fluxului de cereale ucrainene, chiar dacă acordul era în picioare. În acest moment, după oprirea acordului, probabil că acest flux va crește. În condițiile acestea ne așteptăm ca începând cu luna următoare să existe o presiune mai mare din partea mărfii ucrainene pe Portul Constanța”, a declarat Dan Dolghin, director terminal de cereale Port Constanța.
În port apar blocaje de cele mai multe ori din cauza problemelor cu infrastructura dar și din cauza ca lipsește un sistem integrat care să automatizeze fluxurile de informații. În acest moment se lucrează la un astfel de sistem însă deocamdată nu știe nimeni când va deveni funcțional.
„Este o aplicație ticketing și atunci transportatorii vor ști exact când trebuie să vină să descarce cerealele. Aglomerația asta care se face de camioane, noi am luat măsuri prin construirea unor parcări. Dar nu pot acoperi un trafic mare pe rutier și de aceea este foarte important și cum programează operatorii și sistemul acesta va ajuta la deblocarea traficului rutier”, a mai declarat Ion Popa, secretar de stat Ministerul Transporturilor.
Pe relația Ucraina, traficul de mărfuri derulat prin portul Constanța, în perioada ianuarie – iunie 2023, a fost de 10,16 milioane tone, din care 7,5 milioane tone au fost cereale. Anul trecut, traficul de mărfuri ucrainene a fost de 11,85 milioane tone, din care 8,6 milioane de tone au fost cereale.