Centrala Nucleară de la Cernavodă va furniza energie electrică Republicii Moldova: Memorandum de Înțelegere cu firma Energocom a fost semnat astăzi
Centrala Nucleară de la Cernavodă va furniza curent electric Republicii Moldova. Compania Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înțelegere cu firma Energocom, furnizor de energie din Republica Moldova, pentru a dezvolta cooperarea între părți pe termen lung în sectorul energetic.
România va avea, astfel, baza legală pentru a putea susține consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova, prin diversificarea surselor şi a rutelor sale de aprovizionare. România va contribui cu energie curată iar acesta va fi asigurată de noile capacități care urmează să intre în exploatare comercială, adică reactoarele 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Este un plan ambițios prin care țara noastră vrea să ofere în viitor românilor de peste Prut siguranța energetică de care au nevoie pentru dezvoltare.
„Discutăm de un orizont de timp de 2031-2032 pentru Unitățile 3 și 4 și, ulterior, prin Memorandumul pe care îl vom semna astăzi, colaborarea cu Republica Moldova, cu frații noștri de peste Prut, care își vor asigura astfel o sursă importantă de energie electrică”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
„Nuclearelectrica a fost printre primii parteneri care au acordat suport Republicii Moldova, care au acordat suport Energocom-ului și totodată consumatorilor, cetățenii Republicii Moldova. Nu am avut pene de curent, am avut furnizare continuă de energie electrică”, a declarat Victor Bînzar, director interimar Energocom SA.
Prin semnarea memorandumului, România va avea o bază legală pentru a putea susține proiectele viitoare energetice de peste granița Prutului. Cel mai important rămâne construirea unei Linii Electrice Aeriene de 400 kiloVolți Suceava – Bălți și extinderea stații lor electrice de transformare din cele două orașe.
„În mare parte, bătălia pentru securitate energetică, Republica Moldova a câștigat-o deja, inclusiv în mare parte datorită sprijinului internațional de care am beneficiat și România fiind aici vârf de lance”, a declarat Victor Parlicov, Ministrul Energiei, Republica Moldova.
„Memorandumul actual este un pas premergător pentru identificarea celor mai bune soluții de a livra energie electrică către Republica Moldova, pentru susținerea investiției Unităților 3 și 4”, a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.