dobroge.tv

Live

Semnificația steagurilor arborate de salvamari, o enigmă pentru turiștii de pe litoralul românesc - de la începutul sezonului estival, șapte persoane au murit înecate

18 iulie 2023
Publicitate

De la începutul lunii iunie și până în prezent, șapte persoane și-au pierdut viața. Dintre acestea, cinci persoane în lacuri, iar alte două în mare. Cel mai recent caz de înec, este cel de pe plaja Modern, unde un tânăr de 22 de ani a decedat. Astfel, salvamarii sfătuiesc turiștii ajunși pe litoral să respecte indicațiile.

Apa este un mediu periculos pentru toată lumea, indiferent că știi să înoți foarte bine. E foarte bine să fim foarte, foarte atenți și să luam câteva măsuri de a preveni înecul”, a declarat Gabriel Culea, șef salvamari Constanța-Mamaia.

În această zi, în stațiunea Mamaia a fost arborat steagul roșu și galben. Mulți dintre turiștii care ajung pe litoral nu cunosc semnificația culorilor de pe steagurile arborate la posturile de salvamari.

Reporter: Știți ce semnifică acel steag arborat de salvamari?

Turist: Da. E atenție sporită la înot, adică e liber la baie, dar totuși trebuie să fim atenți.

***

Turist: Roșu. E roșu. Înseamnă interzis ceva?

Reporter: E roșu și galben. Acel steag semnifică faptul că aveți voie în primul rând să vă scăldați pentru că este ok și în al doilea rând sunt și salvamarii prezenți pe plajă.

Turist: Aa, da, sunt acolo, sunt.

Să nu intrăm în apă, atenționarea pentru valuri, să nu trecem de geamandură”, spune un turist.

Așadar, cei care ajung pe litoral ar trebui să cunoască foarte bine semnificația steagurilor care sunt arborate în foișoarele de pe plajă. Astfel, steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari. Steagul galben arată că înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști, iar cel steagul roșu semnifică interzicerea scăldatului în mare. De la începutul verii, salvatorii au avut mai multe misiuni.

„Pompierii militari au fost solicitați să intervină în 18 accidente prin submersie soldate cu șapte victime. Dintre acestea, cinci persoane și-au pierdut viața în lacuri, iar alte două în mare. În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, ISU Dobrogea adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade”, a declarat sg. major Oana Manoilă, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

În fiecare vară pe litoral sosesc sute de mii de turiști pentru a se bucura de soare, mare și de vacanță. Mulți dintre ei se aventurează în larg, nu ascultă de sfaturile salvamarilor și așa își pun viața în pericol. Astfel, salvamarii sunt la datorie zilnic între 8:30-19:30, iar după această oră este interzis scăldatul în mare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233