Criză de medici în județul Constanța: s-au luat o serie de măsuri pentru a-i stimula pe medicii de familiei să profeseze și în mediul rural
Este criză de medici de familie în județul Constanța. În baza noului contract cadrul, Casa de Asigurări de Sănătate a contractat în prima jumătate a anului 346 de medici, însă necesarul se apropie de 400. O situație similară se întâlnește și în cazul medicilor specialiști, unde este acoperit doar 80% din necesarul cadrelor medicale.
Medicii de familie dispuși să profeseze în mediul rural sunt tot mai greu de găsit. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Constanța odată încheierea noilor contracte medicii și furnizorii de servicii și medicamente. Comisia constituită din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, CAS Constanța și Colegiul Medicilor Constanța a hotărât că necesarul de medici de familie cu liste proprii, atât pentru mediul urban, cât şi pentru mediul rural este de 396 de persoane. În urma procesului de contractare derulat în luna iunie, doar 342 de cadre medicale au dat curs procesului.
Astfel, la momentul acesta există un deficit de șase medici de familie în Mangalia, cinci în Medgidia, patru în Cernavodă, opt în Năvodari, de câte unul în Eforie și Hârșova. Acestora li se adaugă încă zece medici de familie pentru mediul rural. În toată această situație, există însă și o parte pozitivă, și anume faptul că În județul Constanța nu există localități fără medic de familie. Pentru a îmbunătăți aceste cifre și a acoperi deficitul, noul contract cadru vine cu o serie de măsuri pentru a-i stimula pe medicii de familiei care merg să profeseze în mediul rural.
„Au fost introduse noi măsuri pentru reducerea dispariției medicilor de familie din mediul rural, tocmai prin introducerea unor stimulente pentru ca medicii de familie să fie atrași și către zonele rurale. Mai exact, dacă va alege o localitate din mediul rural, medicul respectiv va avea o bonificație de 505 față de veniturile pe care le putea obține în mod normal într-o localitate din mediul urban și, de asemenea, dacă alege să activeze într-o localitate din mediul rural unde nu există niciun cabinet de medicină primară, va avea o bonificație de 100%”, a declarat Aurelia Drăgoi, purtător de cuvânt CAS Constanța.
O situație asemănătoare se înregistrează și în cazul medicilor specialiști, unde se pare că în prezent este acoperit doar aproximativ 80% din necesarul județului Constanța. Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice au fost încheiate 235 de contracte cu 694 de medici cu diverse specialități clinice. Numărul necesar de medici pentru cele 43 de specialități medicale clinice, pentru județul Constanța, este de 871 de medici.
„Din păcate avem și specialități clinice neacoperite în ambulatoriul de specialitate la nivelul județului și dintre ele o să amintesc specializările pediatrice, pentru care nu a contractat niciun medic, respectiv: cardiologie pediatrică, chirurgie orală și maxilo-facială, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, neonatologie, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică, anestezie și terapie intensivă, genetică medicală. Acestea sunt specialități pentru care avem un deficit total, nu avem niciun contract încheiat”, a declarat Luminița Nagy, director general CAS Constanța.
Acestora li se adaugă specialitățile clinice deficitare în ambulatoriul de specialitate, unde necesarul este acoperit doar parțial. Acestea sunt reumatologie, cu doar 11 medici contractați dintr-un necesar de 25, medicină internă, cu 33 de medici contractați dintr-un necesar de 42, oncologie medicală, cu zece medici contractați dintr-un necesar de 15, oftalmologie, respectiv psihiatrie, cu câte 31 de medici contractați dintr-un necesar de 38.