Momente emoționante în Portul militar Constanța. Printre lacrimi, dar și în aplauzele familiilor și ale prietenilor, zeci de studenţi au plecat într-un voiaj pe mare cu bricul Mircea
S-au scurs momente emoționante azi dimineață în portul militar Constanța. Nava școală Mircea a plecat într-un nou voiaj pe mare. De data aceasta, va străbate, timp de 28 de zile, patru mări și se va opri în trei țări diferite.
Printre lacrimi, dar și în aplauzele familiilor și ale prietenilor, nava-școală „Mircea”, mândria flotei navale române, și-a ridicat pânzele și s-a îndepărtat semeață spre noi orizonturi, ducând cu ea visurile, speranțele și idealurile viitorilor marinari.
Velierul a plecat din portul militar Constanța, în marșul internațional de instrucție, având la bord 67 de studenți din anul II de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și 12 studenți străini de la academii partenere din Bulgaria, Germania, Polonia, Turcia, Letonia, Spania și Italia. Printre membrii echipajului se află și foarte multe tinere dornice de o carieră pe mare.
"Sunt momente grele, dar și frumoase având în vedere c-o să fiu alături de colegii mei pentru 28 de zile. Vom fi o familie mare"
"Aș minți dacă aș spune că nu am nici măcar un gram de emoție"
"Am foarte mari emoții, dar încerc să le stăpânesc"
"Sper doar să nu am rău de mare, de asta îmi este un pic frică pentru că nu știu"
Pe durata celor 28 de zile, velierul va acosta în porturile Pireu din Grecia, Taranto din Italia și Izmir din Turcia. Tinerii cadeți prezenți la bordul navei se vor instrui sub supravegherea instructorilor din Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, scopul marșurilor de instrucție fiind acela de a le formă viitorilor ofițeri ai Forțelor Navale Române și ai Gărzii de Coastă, deprinderile specifice carierei alese.
"Avem o premieră: pentru prima dată avem la bord un cadet din Italia, cadeți din Spania, din Letonia, revin după 2018, cadetii din Republica Federală Germană", a spus Mircea Târhoacă – comandant Nava-Școală “Mircea”.
În toate cele trei porturi, unde va acosta, bricul Mircea va fi deschis pentru vizite. Velierul va reveni în portul militar Constanța pe 31 iulie.
Bricul Mircea, mândria forțelor navale românești a fost construit în 1939, la Hamburg. Are o autonomie de 5.000 de mile marine și poate atinge viteză maximă de 12 noduri, cu motorul și de 10 noduri, cu velele. În prezent, în lume mai există doar patru nave de același tip: în Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia și Rusia.