Pensie de urmaş de 700 de lei pentru fiul Lenuţei Buta, asistenta decedată de COVID
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" acuză statul de neglijenţă după ce fiul fostei asistente din Botoşani, decedată în luna mai din cauza coronavirusului, ar primi o pensie de urmaş în valoare de 771 de lei pe lună.
"Vă mai amintiți de colega noastră, Lenuța Buta, decedată la datorie în lupta împotriva COVID-19?
La fel ca în cazul tuturor celor 34 de salariați din sănătate decedați până acum, copilul rămas în urma ei are dreptul la „pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului" (art. 4, alin. 1, lit. b din legea 56/2020).
Doar că „cineva a uitat" să elaboreze normele de aplicare ale acestei legi. Din cauza acestei „omisiuni" urmașii colegelor și colegilor decedați la datorie sunt lipsiți de un drept legal.
După cum puteți constata în imaginea atașată, pensia de urmaș pentru copilul colegei Lenuta Buta a fost stabilită la 700 lei/lună, în loc de 3.700 de lei/lună, așa cum rezultă din aplicarea prevederilor legale.
În felul acesta puteți înțelege de ce trebuie să vă alăturați Apelul
lucrătorilor din Sănătate pentru Respectarea Condițiilor Muncii Decente, rectificarea acestei nedreptăți fiind una dintre solicitări",transmite Federaţia "Solidaritatea Sanitară".
Cazul Lenuței Buta a provocat un val de reacţii şi a fost inztens mediatizat în lunile mai şi iunie. Asistenta medicală din Botoșani, în vârstă de 45 de ani, a fost trecută inițial pe lista deceselor cauzate de coronavirus. Grupul de comunicare strategică a anunțat-o inițial ca decesul nr. 1178 înregistrat în România și a precizat că femeia nu suferea de alte afecțiuni (comorbidități). Ulterior, Grupul de comunicare strategică a anunțat că "INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative - al doilea test negativ fiind 'descoperit' de DSP Botoșani după deces".
Autoritățile au anunțat apoi că sunt "alte cauze" ale morții, fără a preciza însă care sunt acestea, în condițiile în care, la momentul decesului, spuneau că femeia nu suferea de alte afecțiuni.
După ce ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului, femeia a fost reintrodusă pe lista celor decedați din cauza COVID-19.