Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale
Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege privind pensiile de serviciu.
Preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD) a delcarat despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important şi în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale.
„Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii şi pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru şase categorii”, a spus Rotaru.
El a precizat că Senatul a adoptat proiectul în luna martie, iar Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în iunie 2023.
„În vedere respectării principiului bicameralismului (..) întrucât Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat prevederi care produc, cumulativ, existenţa unor deosebiri majore de ocnţinut juridic şi existenţa unei configuraţii semnificatiiv diferite între formele adoptate de cele două Camere, încălcându-se criteriile CCR, pentru respectarea principiului bicameralismului s-a decis transmiterea legii Senatului pentru ca acesta să dezbată şi să se pronunţe asupra textelor noi introduse”, a mai spus preşedintele comisiei de muncă.
Reamintim că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat luni de Camera Deputaţilor -- detalii aici: Legea pentru eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament. Diana Șocoacă a fluierat toată ședința și a făcut scandal. VIDEO
Propunerea legislativă vizează pensiile speciale şi a fost nevoie să se întoarcă la Senat, deoarece „amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic”, faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul.
Sursă foto: Senatul României