Ziua Drapelului, marcată la Constanța printr-o ceremonie religioasă și militară
Ziua Drapelului a fost marcată la Constanța printr-o ceremonie religioasă și militară. Steagul României a fost arborat pe faleza de la Cazinou, în prezența a zeci de constănțeni și cadre militare. De asemenea, drapelul a fost înălțat pe catarg, în acordurile Imului Național, la bordul navelor militare și la sediile unităților militare.
La malul mării, tricolorul a fost arborat chiar în fața Comandamentului Flotei, dar nu înainte ca acesta să fie sfințit. Steagul României a fost înălțat în acordurile Imnului Național
„Drapelul național, noi militarii și toți românii trebuie să-l avem în suflet, nu numai la catarg. Am făcut un ceremonial deosebit aici la Constanța. Un ceremonial de punere în practică a ceea ce facem zilnic la bordul navelor din Forțele Navale. Este un simbol al nostru, al tuturor românilor. La mulți ani, de Ziua Drapelului Național”, a declarat contraamiral de flotilă Eugen Cornel Cojocaru, comandantul Flotei și Garnizoanei Constanța.
Istoria drapelului a început în 1848. Tricolorul a fost adoptat, în timpul revoluției ca simbol al națiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu și instaurarea Guvernului provizoriu de la București, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului Național.
„Povestea drapelului nu este ușoară, nu este una care a fost creată special. A venit din timpuri, s-a adunat, s-a cumulat exact cum este și evoluția societății românești. Fie că au fost vremuri mai bune sau vremuri de război. E bine, sub acest drapel am găsit posibilitatea să ne adunăm, să ne unim forțele”, a declarat Costin Scurtu, director Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Constanța.
Pe 26 iunie 1848 Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul să reprezinte steagul național al tuturor românilor. Albastrul semnifică blândețea, noblețea și buna credință, galbenul simbolizează forța, bogăția și puritatea iar roșul mărirea, îndrăzneala și generozitatea. La evenimentul de pe faleza de la Cazino au participat militarii din Forțele Navale Române, jandarmii constănțeni alături de reprezentanți din celelalte arme, precum și oficialități locale.
„Când vezi cum flutură drapelul avem datoria să ne gândim la jertfa, la eroismul, la teama, la necunoscutul, la cei anonimi care au constituit evoluția istorică a neamului nostru. Este ziua de suflet cea pe care o poartă fiecare român, o inimă de român aceea de a purta drapelul”, a mai declarat Costin Scurtu, director Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Constanța.
De pe margine, momentul arborării steagului a fost urmărit de zeci de localnici, turiști, precum și de familiile militarilor.
Constănțean: Ziua Drapelului Național.
Reporter: De aceea ați ales să veniți astăzi să vedeți evenimentul organizat aici pe faleză?
Constănțean: Nu doar această activitate, ci în general, să vedem cum se comportă autoritățile și tomitanii care vin de bună voie sau invitați.
***
Constănțean: Plăcut, frumos, un pic răcoare, aer curat, plăcut. Vremea a ținut cu noi.
Reporter: Ce le transmiteți românilor de Ziua Drapelului Național?
Constănțean: Să fim uniți. E cel mai important.
***
Mămică: Noi am venit să-l vedem pe tati. Nu așa bebe? Și ne-a plăcut foarte mult pentru a defilat el.
Reporter: Tatăl tău a defilat?
Fetiță: Da.
Reporter: Și ți-a plăcut defilarea?
Fetiță: Da.
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 26 iunie. Tricolorul este unul dintre cele trei simboluri naționale ale țării noastre alături de stema și imnul național.