Medicii amenință că nu vor mai face gărzi suplimentare. La Constanța, cinci cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase au semnat deja pentru participarea la această acțiune
Aproximativ 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare și-au exprimat intenția de a renunța la contractele acestea, în semn de protest față de modalitatea în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale. De pildă, la Constanța, cinci dintre cei 20 de medici din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase au semnat deja pentru participarea la această acțiune de pe platforma dedicată protestului.
„Această formă de protest este îndreptată împotriva modalității în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale în acest moment și în proiectul noii legi a salarizării. Acțiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluțiile necesare pentru onorarea revendicărilor”, a transmis Federația „Solidaritatea Sanitară”.
Sindicaliștii susțin că tariful pentru gărzile suplimentare nu a mai fost mărit din 2017. Ba mai mult, aceștia spun că și orele de noapte sunt plătite foarte puțin. De pildă, un asistent medical principal cu studii superioare primește 6,6 lei pe oră, pe când același asistent dar care a terminat o școală post-liceală primește 5,5 lei.
„Asistentele medicale reprezintă la ora actuală 40,55% din angajații sistemului public de sănătate. Aproximativ 90% dintre ele lucrează în ture; în trei schimburi sau varianta 12/24. O asistentă medicală care lucrează în ture efectuează în medie 56 de ore de noapte (7 ture) și lucrează în medie 40 de ore (5 zile) în weekend sau în zilele de sărbători legale”, au mai transmis reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Nici de salarii nu sunt aceștia mulțumiți. De exemplu, Salariul mediu net al asistentelor medicale din sectorul public este de 4.285 lei/lună. El este în acest moment cu 269 de lei mai mic decât salariul mediu de la nivel național. Nici Personalul auxiliar sanitar, adică infirmierele, îngrijitoarele sau brancardierii nu beneficiază de plata salariului de bază la nivelul anului 2022.
„Un angajat din categoria personalului auxiliar sanitar care efectuează ture câștigă în plus, net, pentru orele de noapte între 2,7 și 3,3 lei/oră. Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că același angajat câștigă între 1,3 și 1,7 lei/oră”, susțin sindicaliștii.
Salariile, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană, deblocarea posturilor din sistemul de sănătate și creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE. Acestea sunt doar o parte dintre revendicările sindicaliștilor Federației „Solidaritatea Sanitară”. Dacă acestea nu vor fi acordate, săptămâna viitoare, sindicaliștii vor intra în grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore.