Poliţiştii i-au prevenit pe constănţeni despre furturile din locuințe. Recomandările oamenilor legii
Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe, aflată la cea de-a V-a ediție, este un concept lansat, în anul 2019, de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.) și este marcată, în fiecare an, la data de 21 iunie, prin activități de prevenire a acestui gen de infracțiuni, activități desfășurate de structurile de prevenire a criminalității din cadrul Poliției Române.
Astfel, la data de 21 iunie a.c., polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au desfășurat o acțiune de prevenire a furturilor din locuințe.
Acțiunea a vizat, cu precădere, persoanele vârstnice, aflate în parcul din zona Casa de Cultură, în Piațeta Badea Cârțan, în Parcul Primăriei, dar și persoanele din asociațiile de proprietari din municipiul Constanța.
Polițiştii au discutat cu cetăţenii despre circumstanțele care favorizează acest gen de infracțiuni, modurile de operare folosite de infractori, precum şi despre principalele măsuri de siguranţă care trebuie luate pentru a nu deveni victimă.
Pentru prevenirea furturilor din locuințe, polițiștii vă recomandă:
- Verificați dacă toate uşile şi ferestrele sunt încuiate – chiar dacă ați ieşit din casă doar pentru câteva minute;
- Montați o alarmă vizibilă şi activați-o de fiecare dată când plecați de acasă;
- Montați pe uşa de acces două încuietori, cu sisteme de închidere diferite;
- Nu ţineți sume mari de bani în casă, în acelaşi loc;
- Nu primiți în locuință persoane străine, deoarece autorii infracțiunilor pot pretinde că sunt angajați ai firmelor de furnizare de gaze, de electricitate sau servicii de cablu.
-Verificați identitatea și calitatea acestor persoane, sunați la companiile unde afirmă că sunt angajați și permiteți-le accesul în locuință abia după ce v-ați convins că sunt cine pretind a fi;
- Nu comunicați altor persoane și nu postați pe reţele de socializare faptul că veți pleca de la domiciliu: checkin-ul din aeroport sau din vacanţă aduce like-uri, dar vă face vulnerabili în faţa persoaneor care comit astfel de infracțiuni.