dobroge.tv

Live

Constanța își recuperează încă o clădire veche de patrimoniu: Templul Israelit intră în reabilitare

19 iunie 2023
Publicitate

Constanța îşi recuperează încă o clădire veche de patrimoniu. Templul Israelit, înalt de 13 metri şi vechi de peste un secol, intră în sfârşit în reabilitare! Marea Sinagogă a evreilor de la malul mării, de-o vârstă cu Cazinoul, va fi readusă la viaţă, într-un proiect de reconstrucţie de 1,5 milioane de euro. Autoritățile au semnat contractul pentru executarea lucrărilor, iar la finalizarea lor, clădirea ar putea fi inclusă pe lista Monumentelor Istorice.

Constanţa a avut două sinagogi, una mai veche decât cealaltă. Sinagoga evreilor a căzut la cutremurul din 1977, însă a doua a supravieţuit războiului mondial şi vitregiilor naturii, până în 2010. Templul Israelit avea 13 metri înălţime, a fost ridicat în stil maur și structurat pe trei registre orizontale.

„Degradarea sinagogii din Constanța a început în urmă cu aproape 20 de ani din cauza unei spărturi în acoperiş care a fost neglijată şi din cauza căreia tot acoperişul s-a prăbuşit la un moment dat în urmă cu 10 ani. Norocul nostru a fost că rezistența structurii și a fundației este încă una bună deși nu mai speram acest lucru după atâția ani de ploi, îngheț, zăpadă și soare puternic vara”, a declarat Sorin Lucian Ionescu, președinte Comunitatea Evreilor din Constanța.

Sinagoga se află în Centrul Vechi al Constantei şi aparţine evreilor de rit aşkenaz. Când a devenit pericol public din cauza stării de degradare, a fost închisă de către municipalitate. Acoperișul este căzut, vitraliile sunt sparte, iar pereții sunt distruși. Pentru oficierea slujbelor, evreii merg la Bucureşti sau la Tulcea. Au urmat nouă ani de luptă, de alergătură, speranțe și dezamăgiri. Reprezentanții comunității evreiești de la malul mării nu credeau că mai există șanse. În cele din urmă, autoritățile au semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la sinagogă, spre bucuria întregii comunități.

„Lucrările vor dura vreo doi ani, din câte am înțeles şi sperăm că într-un final va fi securizată, închisă, acoperită și ne vom putea apuca de interioare care sunt cu totul altă poveste. Pentru turismul constănțean și pentru zona orașului vechi va fi un mare câștig”, a mai declarat Sorin Lucian Ionescu, președinte Comunitatea Evreilor din Constanța.

În timpul războiului, aici a fost depozit miltar german de armament. Expertiza a stabilit că trebuie să se facă o reabilitare a structurii, prin injectări cu mortar a fisurilor existente în pereţi, bolţi şi arce. La recensământul din 2012 mai trăiau în Constanţa 36 de evrei, iar de confesiune mozaică se declaraseră 30 dintre ei.

„Comunitatea evreilor din Constanța a avut un cuvânt important de spus în istoria orașului care se laudă cu o diversitatea etnică și culturală excepţională. Este o clădire de patrimoniu care trebuie păstrată pentru că ea face parte din acest bagaj cultural, religios, din această diversitate religioasă pe care Constanța o are de foarte mult timp și care trebuie păstrată”, a declarat Valentin Coman, ghid de turism.

„Este şi ultim lăcaş iudaic pe care-l mai deţine Constanța. Din păcate nu a fost înregistrată ca monument istoric şi probabil asta a şi afectat partea aceasta de reabilitare”, a declarat Diana Slav, ghid de turism.

Suma alocată de Ministerul Dezvoltării pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la sinagogă din Constanța este de 1,5 milioane de euro. După finalizarea acestora, vor fi făcute demersuri pentru a include clădirea cu o arhitectură deosebită, pe Lista Monumentelor Istorice.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233