dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Bazilica paleocreștină din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, o adevărată comoară istorică, în pericol de dispariţie

14 octombrie 2020
Publicitate

Datează din secolele 3-4 și are, potrivit specialiștilor, cea mai veche pictură creștină din Imperiul Roman de Răsărit. Bazilica paleocreștină din curtea interioară a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța este o adevărată comoară istorică. Din păcate, riscă să dispară dacă nu se iau măsuri concrete pentru conservare. Reprezentanții unității de învățământ speră că autoritățile vor interveni și vor salva monumentul.

Curtea interioară a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța adăpostește o adevărată comoară istorică: o parte importantă a bazilicii paleocreștină, ce datează, potrivit specialiștilor, undeva din secolele 3-4. De atunci s-a păstrat cripta cu rosturi funerare. În timp, însă, monumentul nu a fost pus în valoare. Chiar de la intrare, se văd semnele degradării. Angajații instituției de învățământ au făcut un fel de poartă de acces, care să protejeze, cât de cât, situl arheologic. În mod normal, intrarea ar fi trebuit să fie dintr-o sticlă specială, așa cum se întâmplă în alte orașe.

Accesul în bazilică se face pe niște scări abrupte și este nevoie de atenție. Interiorul monumentului dezvăluie, însă, o bucată din istoria vechiului Tomis. În egală măsură, arată și starea de degradare în care a ajuns aceasta.

Protejarea, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a bazilicii paleocreştine sunt vitale. Dacă nu se vor face investiții, monumentul nu va rezista în timp. În 1992, a existat o intenție de a se interveni asupra construcției. La acel moment, o echipă de arheologi francezi a făcut câteva lucrări de prezervare. De atunci, însă, doar conducerile instituției de învățământ s-au ocupat, cât au putut, de sit.

De-a lungul timpului, conducerea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța a făcut mai multe demersuri către autorități pentru protejarea bazilicii paleocreștine. S-au trimis adrese la diverse instituții pentru salvarea monumentului. Unitatea de învățământ nu are cum să intervină și, în acest moment, salvarea ar trebui să vină în baza unei strânse colaborări între oficialitățile cu putere decizională. Profesorii colegiului speră la măsuri concrete pentru a nu se șterge aceste urme ale istoriei dobrogene.

Monumentul a fost descoperit în anul 1962, de către fostul director al şcolii, Romulus Popa Bran, când au demarat lucrările pentru corpul B al Colegiului. Pe pereții laterali ai bazilicii, tencuiala decorativă are motive geometrice, florale și vegetale. Se mai zăresc chiar și câteva păsări. Potrivit istoricilor, în monumentul din curtea Colegiului „Mihai Eminescu” este cea mai veche pictură de factură creștină din Imperiul Roman de Răsărit.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233