CONSTANŢA. Bazilica paleocreștină din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, o adevărată comoară istorică, în pericol de dispariţie
Datează din secolele 3-4 și are, potrivit specialiștilor, cea mai veche pictură creștină din Imperiul Roman de Răsărit. Bazilica paleocreștină din curtea interioară a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța este o adevărată comoară istorică. Din păcate, riscă să dispară dacă nu se iau măsuri concrete pentru conservare. Reprezentanții unității de învățământ speră că autoritățile vor interveni și vor salva monumentul.
Curtea interioară a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța adăpostește o adevărată comoară istorică: o parte importantă a bazilicii paleocreștină, ce datează, potrivit specialiștilor, undeva din secolele 3-4. De atunci s-a păstrat cripta cu rosturi funerare. În timp, însă, monumentul nu a fost pus în valoare. Chiar de la intrare, se văd semnele degradării. Angajații instituției de învățământ au făcut un fel de poartă de acces, care să protejeze, cât de cât, situl arheologic. În mod normal, intrarea ar fi trebuit să fie dintr-o sticlă specială, așa cum se întâmplă în alte orașe.
Accesul în bazilică se face pe niște scări abrupte și este nevoie de atenție. Interiorul monumentului dezvăluie, însă, o bucată din istoria vechiului Tomis. În egală măsură, arată și starea de degradare în care a ajuns aceasta.
Protejarea, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a bazilicii paleocreştine sunt vitale. Dacă nu se vor face investiții, monumentul nu va rezista în timp. În 1992, a existat o intenție de a se interveni asupra construcției. La acel moment, o echipă de arheologi francezi a
făcut câteva lucrări de prezervare. De atunci, însă, doar conducerile instituției de învățământ s-au ocupat, cât au putut, de sit.
De-a lungul timpului, conducerea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța a făcut mai multe demersuri către autorități pentru protejarea bazilicii paleocreștine. S-au trimis adrese la diverse instituții pentru salvarea monumentului. Unitatea de învățământ nu are cum să intervină și, în acest moment, salvarea ar trebui să vină în baza unei strânse colaborări între oficialitățile cu putere decizională. Profesorii colegiului speră la măsuri concrete pentru a nu se șterge aceste urme ale istoriei dobrogene.
Monumentul a fost descoperit în anul 1962, de către fostul director al şcolii, Romulus Popa Bran, când au demarat lucrările pentru corpul B al Colegiului. Pe pereții laterali ai bazilicii, tencuiala decorativă are motive geometrice, florale și vegetale. Se mai zăresc chiar și câteva păsări. Potrivit istoricilor, în monumentul din curtea Colegiului „Mihai Eminescu” este cea mai veche pictură de factură creștină din Imperiul Roman de Răsărit.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
-Stadion-de-18.000-de-locuri-în-Constanța.-Primăria-pregătește-„terenul”-(1).jpg)
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion

Ce se întâmplă cu festivalul NEVERSEA? Organizatorii au semnat un protocol cu Primăria Capitalei

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Olanda, descoperit de poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea
Aprovizionare cu marfă în Constanța: orele stabilite pentru vehiculele de peste 3,5 tone
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

