Apele Române, despre digul din Tulcea care s-a rupt: Breşa formată nu a putut fi închisă. Locuinţele nu sunt în pericol de a fi inundate
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat. vineri, printr-un comunicat de presă, că încă de acum două luni, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral - Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole şi a transmis Consilului Judeţean (CJSU), respectiv Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) recomandarea de a consolida digul ţinând cont de faptul că secţiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 kilometri, în mai multe puncte, în proporţii de 30%, respectiv 70%.
Potrivit ANAR, pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum şi din cauza acţiunii erozionale ale valurilor create de ambarcaţiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breşă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparţinând mai mult concesionari. În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acţiunile întreprinse de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea şi Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziţie circa 500 de saci şi 80 de kilograme de folie. Din cauza vitezei mari a apei în secţiunea breşei, până în acest moment, breşa formată nu a putut să fie închisă.
Vineri, Consiliul Local Mahmudia, de care aparţine digul respectiv, a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breşei şi consolidării digului de apărare.
Apele Române au mai transmis că populaţia nu este afectată, iar locuinţele nu sunt în pericol de a fi inundate.
De asemenea, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secţiunea respectivă vor începe să scadă cu circa 35- 40 centimetri până în data de 15 iunie 2023.