Lipsă de personal pe litoral. Patronii angajează forță de muncă din afara țării: „Este foarte greu să găsești salariați în domeniul HoReCa, mai ales după perioada pandemiei”
A început sezonul estival, dar fără angajați. Patronii de pe litoral sunt în căutare de personal. Sunt posturi libere de cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari sau recepționeri. Site-urile de profil sunt pline cu anunțuri. Mulți români preferă să plece la muncă în străinătate, în principal din cauza banilor.
Povestea de vara trecută se repetă și anul acesta. A început un nou sezon estival, dar fără prea mulți angajați. Așa că cei mai mulți patronii au adus personal din Sri Lanka sau Bangladesh. Este și cazul lui Mohamed. Lucrează de ceva timp într-un restaurant din Agigea. A început ca ajutor de ospătar și acum este ospătar. Nu-i este frică sau rușine de muncă și dă o mână de ajutor de câte ori este nevoie.
„Am o familie și un copil. Este greu să fiu departe de ei, dar trebuie să facem sacrificii pentru ce ne-am propus. O mare parte din banii din salariu îi trimit familiei, pentru că ei sunt primii și ce mai rămâne îi cheltui aici”, a declarat Mohamed Ibrahim Ahamed.
Alături de Mohamed lucrează și soțul lui Ayomi. Acesta a venit în România în urmă cu patru ani. După mai multe discuții cu patronul său a reușit să-și aducă și soția. Ayomi lucrează acum în același restaurant cu soțul ei.
„La început a fost un pic greu pentru că înainte eram mereu cu familia mea, dar acum m-am obișnuit. Am colegi foarte buni. Ne și distrăm împreună și muncim. Așa că mă bucur de fiecare moment”, a declarat Ayomi Darshany.
Și în cazul ei, o mare parte din bani ajung la mama sa care locuiește în Sri Lanka. Restul îi strânge. În luna decembrie urmează să se căsătorească iar pentru asta are nevoie de bani.
„Dacă aș fi lucrat în Sri Lanka nu aș fi câștigat banii aceștia. Aici salariul este foarte bun. Ne ajunge pentru mine și familia mea. Sunt suficienți pentru mine”, a mai declarat Ayomi Darshany.
Însă, nu toți cei aduși din Sri Lanka sau Bangladesh rămân să muncească pe litoralul românesc. În unele cazuri, după doar câteva zile, oamenii au fugit peste graniță.
„Încercam să le oferim salarii destul de bune, încercam să le creăm condiții bune de muncă, încercăm să fim fermi în promisiuni și să le respectăm. Spre exemplu, în fiecare final de sezon, anual îi ducem într-o minivacanță unde avem tot felul de activități de echipă și încercăm să-i instruim și să le arătăm că și acest domeniu este foarte bun și nu trebuie să aibă nesiguranță”, a declarat Alexandru Muntean, manager restaurant.
Un ospătar câștigă într-un restaurant de pe litoral în jur de 3.000 de lei. Cam tot atât primește și un piccolo, iar un barman 3.500 de lei. Dacă mai pui la socoteală și bacșișul primit, venitul pe lună depășește 4.000 de lei. Programul este o zi la muncă, o zi liberă. Bucătarii cu experiență pot câștiga și 1.000 de euro pe lună.
„Anul acesta fac patru ani de când lucrez aici. Salariul este ok. Nu sunt de acord cu plecatul afară. Eu unul nu aș putea să plec. Anul acesta am nunta și pentru asta muncesc vara asta”, a declarat Gabriel, ospătar.
„Lucrez permanent și pot să fac orice. Tot ce îți dorești, chiar îți ajung banii pentru orice. Mie îmi place aici că sunt acasă, ca bani este ok”, a declarat Roxana Secară, ospătar.
„Ideea e să faci lucrurile cu pasiune, să te împlinească și cu atât mai mult vei fi fericit făcând ceea ce îți place. Pe lângă să îmi întrețin familia și plăcerile personale, îi investesc în copilul meu. Copilul are bacalaureatul, admiterea la facultate și plecăm la Cluj”, a declarat Mădălina Tănase, sommelier.
Pe lângă salariu, angajatorii oferă și spații de cazare pentru cei care vin din alte localități, transport și masă. Cu toate acestea, oamenii nu vin să se angajeze pentru câteva luni.
„Este foarte greu să găsești salariați în domeniul HoReCa, mai ales după perioada pandemiei în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Încercăm să-i menținem pe cei pe care î-i avem, încercăm să luăm tineri pe care să-i instruim și să îi formăm, dar foarte greu”, a declarat Alexandru Muntean, manager restaurant.
„Doar tinerii sunt cei care vin să lucreze în turism și asta datorită faptului că atunci când finalizează o școală ei sunt de fapt atestați ca lucrători în turism, nu au o calificare de bucătar, ospătar, chelner, picol, barman sau cameristă ori recepționer. Astea se fac pe parcurs. De obicei sunt școlarizați la locul de muncă și apoi pleacă spre alte țări”, a declarat Cristian Bărhălescu, manager agenție de turism.
În acest moment, litoralul românesc are un deficit de personal de aproape 20.000 de angajați.