Exercițiul „Saber Guardian 23” - Ziua Distinșilor Vizitatori: la eveniment au participat ministrul Apărării Naționale și șeful Statului Major al Apărării
La exercițiul de la centrul de instruire din comuna ialomițeană Bordușani a avut loc Ziua Distinșilor Vizitatori. Programul a cuprins acțiuni de forțare și trecere a Dunării cu subunități și unități de manevră, sprijinite de structuri aeriene, navale și de geniu, o expoziție de tehnică militară și ceremonia de închidere a exercițiului. Prezent la eveniment a fost și ministrul Apărării Naționale precum și șeful Statului Major al Apărării.
Exercițiul multinațional „Saber Guardian 23” continuă seria bienală de exerciții începută în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere. Activitățile de instruire cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități de evacuare și tratament al răniților.
„Fiecare ediție a ‹‹Saber Guardian›› reprezintă valoarea adăugată pe dimensiunea interoperabilității și pregătirii în comun a forțelor aliate și partenere extrem de utile în contextul actualelor provocări de securitate”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.
„Exercițiul vizează creșterea interoperabilității și a capacității de reacție a forțelor. Prin platformele de instruire ‹‹Saber Guardian›› pe care am continuat să le executăm în ultimii 10 ani, contribuim la menținerea capacității de luptă necesare respingerii oricărei agresiuni armate pe orice direcție”, a declarat Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.
„Saber Guardian 23”, un vârf al pregătirii profesionale, este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și cuprinde etape de planificare și organizare demarate înaintea celor de execuție operațională, care au loc în prezent.
„Coordonat cu acțiunea de aici, gruparea de forțe condusă de comandamentul forțelor întrunite a mai executat misiuni de forțare a Dunării la Frecăței și Vărsătura, precum și misiuni de evacuare a răniților, cu sprijinul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu”, a mai declarat Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.
Din acest an, a fost introdusă o componentă de instruire în domeniul apărării cibernetice, la care iau parte specialiști din România, SUA și Muntenegru.
„NATO a decis să intensifice eforturile de întărire și securizare a flancului estic al Alianței și a luat măsuri suplimentare în toate domeniile operaționale: terestru, aerian, maritim, cibernetic”, a mai declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.
În cadrul evenimentului „Ziua Distinșilor Vizitatori” s-a vorbit și despre războiul dintre Rusia și Ucraina.
„Regiunea Mării Negre este necesară pentru NATO iar geografia ei reprezintă o provocare. Importanța antrenamentelor și protejarea teritoriului NATO nu trebuie să fie subestimată”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România.
„Modificările mediului de securitate declanșate de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei au confirmat faptul că Marea Neagră este de importanță critică pentru arhitectura europeană de securitate”, a mai declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.
„Pentru ca în continuare descurajarea să funcționeze și națiunile noastre să fie protejate, răspunsul rămâne capacitatea noastră de luptă și unitatea aliată”, a mai declarat Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.
„Saber Guardian 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun, pentru creșterea interoperabilității forțelor armate din state aliate și partenere.