dobroge.tv

Live

Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești, la Constanța: cei mai renumiți maeștri bucătari se vor întrece în preparate tradiționale din pește și fructe de mare

02 iunie 2023
Publicitate

Saramură sau ciorbă, pe plită sau la cuptor, cu mămăligă și mujdei de usturoi. Indiferent de cum este preparat, peștele este gustos... și dacă se mai adăugă și câteva condimente, atunci cu siguranță veți spune sărut-mâna pentru masă. La fel de delicioase sunt și fructele de mare: chiar dacă vorbim de creveți, midii, rapane sau caracatiță. Bucătarii se întreg în rețete astfel încât să satisfacă și cele mai pretențioase papile gustative. Constănțenii și turiștii vor putea gusta din aceste preparate de pe 15 iunie la „Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”.

Cei mai renumiți maeștri bucătari se vor întrece în preparate tradiționale din pește și fructe de mare. Nu vor lipsi nici degustările de vinuri produse în cramele din Dobrogea. „Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești” va avea loc la malul Mării Negre, iar constănțenii dar și turiștii vor avea ocazia să guste din cele mai apetisante feluri de mâncare.

Un eveniment în care promovăm gastronomia bazată pe pește și fructe de mare. O să vedeți și sushi. Nu se va găsi carne, nu se va găsi bere pentru că vrem să înțelegem că degustăm peștele și fructele de mare cu vin și nu cu orice vin, ci cu vinuri dobrogene. O să vedeți și bucătărie turcească dar care oferă sandwich-ul cu pește, acela pe care ne place să-l gustăm pe malul Bosforului la Istanbul, dar o să-l degustăm și la festivalul nostru”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociația RESTO.

Evenimentul, aflat la prima ediție, este dedicat tradițiilor gastronomice și culturale locale din Dobrogea și aduce laolaltă, pe parcursul celor patru zile de desfășurare, numeroși producători de profil, cherhanale și restaurante cu specific pescăresc.

„Învățăm astfel și constănțenii, dar și turiștii noștri să mănânce pește proaspăt, fructe de mare de la noi din Marea Neagră pe care iată vrem să le promovăm ca fiind prezente în meniurile restaurantelor din județul Constanța și de pe litoralul românesc”, a mai declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociația RESTO.

„Este un moment propice ca să punem în valoare cultura apei și când spun asta mă refer tot la cultura tradițională, cultura pescuitului, cultura care integrează legendele și poveștile apei pentru că avem și Marea Neagră și Dunărea”, a declarat Laura Stroe, director Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” Constanța.

Evenimentul se va încheia cu un spectacol. Pe scenă vor urca artiști celebri, dar și unele dintre cele mai renumite tarafuri și ansambluri folclorice care promovează muzica tradițională.

„Este un eveniment inedit. Așa cum ați spus este în premieră, dar de ce spun inedit? Pentru că ne dorim să promovăm atât partea de gastronomie și tradiții împletit frumos cu un program cultural artistic deosebit”, a declarat Ruxandra Serescu, director CCINA.

„Categoric va avea și un real impact asupra turismului. Ne dorim ca împreună în această formulă extinsă să devină o tradiție ca de sărbătoarea Rusaliilor să facem acest festival”, a declarat Mihai Lupu, președinte CJC.

Festivalul se va desfășura în perioada 15-18 iunie, la Pavilionul Expozițional Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233