Guvernul a adoptat ordonanța cu creșterea de 1.000 de lei brut pentru profesori: „Negocierile s-au încheiat”. Sindicaliștii anunță că greva continuă, de marți. VIDEO
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice. Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a spus că mesajul public pe care îl transmite Executivul este că „negocierile s-au încheiat”.
„După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.
„Impactul bugetar al ordonanţei de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei”, a precizat Ligia Deca. Întrebată dacă aceasta este ultima ofertă din partea Executivului pentru sindicatele din Educaţie, ministrul Deca a răspuns: „Ceea ce am adoptat astăzi este răspunsul Guvernului la solicitările federaţiilor sindicale”.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a explicat, în legătură cu afirmaţia sa potrivit căreia „negocierile s-au încheiat” şi că „acesta e mesajul pe care îl transmitem public”, că s-a referit la faptul că „deja Guvernul astăzi a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masa Guvernului la debutul dialogului nostru”.
„Guvernul este deschis la dialog. Tocmai ce s-a încheiat un nou dialog care este destinat activităţilor viitoare pe care doamna ministru Deca, domnul ministru Budăi trebuie să le deruleze împreună cu reprezentanţii cadrelor didactice tocmai pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din România. O parte din mecanismele care vor contribui la îmbunătăţirea acestui sistem educaţional ţin, într-adevăr de componenta salarială. Acesta este rolul pe care ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în Guvern şi care reflectă exact solicitările pe care le-au lansat în deschiderea dialogului cu Guvernul reprezentanţii sindicatelor vine să rezolve o parte din aceste probleme. Altele care ţin de investiţiile necesare, pregătirea personalului, reformele din sistem, inclusiv nou grilă, inclusiv contractul colectiv de muncă sunt elemente care trebuie derulate tot cu reprezentanţii sindicatelor, pentru că aşa este corect”, a completat Cărbunaru.
Cu cât vor crește salariile profesorilor
„Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net”, a explicat Ligia Deca.
„Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică”, a mai spus ministrul Deca.
„De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a continuat ea.
Sindicaliștii anunță că greva continuă, de marți
„De marți încolo vor continua acțiunile de protest”, anunță Marius Nistor, citat de economedia.ro
Marius Nistor a mai declarat: „Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”.
Simion Hăncescu: „Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile”.
Sursă foto/video: Facebook Guvernul României