dobroge.tv

Live

A început sezonul celui mai căutat peşte la mare. Cum se deosebesc şprotul şi hamsia

29 mai 2023
Redactia DTV
Publicitate

Hamsia pe grătar cu usturoi şi mămăligă este gustul vacanţei pe litoral. A început sezonul celui mai căutat peşte la mare iar pescadoarele nu prididesc să scoată plasele din larg. În piaţă o găsim cu 11 lei kilogramul iar la cherhanale porția de 300 de grame costă 35 de lei. Şi varianta mai mică, denumită şprot, se vinde bine. Ba mai mult, este și mai ieftină decât hamsia.

Cel mai ieftin pește este acum din abundență în Marea Neagră iar pescadoarele ajung să scoată chiar și câte o tonă, zilnic. Plasele sunt scoase o dată la fiecare oră, pline cu peşte mic. Și șprotul și hamsia se prind în plase: sunt asemănători iar lucrul care îi diferențiează este prețul. Șprotul este mai ieftin pentru că este mai gras, în vreme ce hamsia este mai cărnoasă.

„Șprotul care este turtit, aplatizat de regulă, mai mic și are o guriță plasată dorsal. Hamsia este mai cilindrică, mai mare cu o gură terminală, adică în vârful botului și comisura gurii se duce până în spatele ochilor”, a spus Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Pescarii din Constanța pescuiesc la plase fixe, numite taliene sau ies cu pescadoarele în larg, cu plase lungi pe care le remorchează. Şi unii şi-alţii trag de năvoade cu atenție, iau peștele și se îndreaptă repede spre mal.

„Se cunoaşte că deja au început să vină bancurile de pește. Un drum dimineaţă: la ora 4 plecăm şi în jur de ora 7 ieşim la mal. Într-o zi bună poate să fie şi 4-500 de kile. Sunt zile favorabile, sunt zile nefavorabile. Numai când sunt zile favorabile noi putem să ieșim la mare atunci putem să scoate o cantitate de pește”, a spus Florin VASILESCU, pescar.

Din bărci, peștele ajunge direct în pieţe şi-n restaurante. Aici este preparat în funcție de preferințele turiștilor: pe plită, prăjit, afumat sau marinat.

„Șprotul de obicei se folosește marinat sau prăjit. Hamsia este de dimensiune mai mare, se poate curăţa mai bine și este şi mai gustos şi mai cerut de clienţi. Hamsia de obicei se prăjește în ulei cu puțină făină sau se pune pe plită. Noi avem hamsie marinată fără cap, marinată în ulei, marinată în sos rolu, este cerută, hamsia este cerută. Este și perioada hamsiei acum”, a spus Sorin MĂNĂILĂ, manager restaurant-cherhana.

„Este mai gras șprotul, mai proteică hamsia dar fiecare are valoare nutritivă specifică ofertei naturale a Mării Negre, resurselor naturale care trebuie să fie respectate și prețuite”, a spus Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Porția de hamsie cu mămăligă și usturoi costă într-o cherhana 35 de lei, iar o sută de grame de șprot pe faleză se vinde cu 15 lei.

„Sunt o mâncătoare de pește. Nu l-am încercat dar o să-l încerc să vedem cum este șprotul”

„Șprotul l-am primit de ieri. A început sezonul și suntem foarte bucuroși. Toată lumea așteaptă și este preferat în sezonul ăsta”

În pieţele din Constanța, hamsia sau șprotul proaspăt costă în jur de 10 lei/ kilogramul.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233