dobroge.tv

Live

Volumul II „Orizontul cărților” a fost lansat la Biblioteca Județeană Constanța: „Este o carte care se referă la literatura dobrogeană și o face cunoscută unui public mai larg”

24 mai 2023
Publicitate

Încă o carte a fost lansată la Constanța. În 2016 și 2021, Marina Cușa și-a reunit cronicile și eseurile dedicate literaturii dobrogene în două cărți de critică literară. Este vorba de volumele „Orizontul cărților“. Volumul II face parte dintr-o serie de evenimente menite să promoveze cultura și civilizația dobrogeană, să sublinieze profilul identitar al acestei regiuni precum și valorile care o edifică. Lansarea a avut loc la Biblioteca Județeană.

Volumul II „Orizontul cărților”, care a fost lansat miercuri, readuce în atenția publicului cititor faptul că spiritul critic se formează prin intermediul cărților și nu numai.

„Este o carte care exprimă interesul meu pentru ceea ce se scrie în Dobrogea și în același timp convingerea că merită citită această literatură, că este o literatură de calitate care ar trebui să fie mai bine cunoscută la nivel național, dar și aici pe plan local”, a declarat Marina Cușa, autoarea volumului „Orizontul cărților”.

„Avem în față, să zicem așa, o nouă etapă a criticii care se referă la Dobrogea și sperăm ca Marina Cușa să mai adauge un punct de următorul volum, al treilea, al patrulea și așa mai departe”, a declarat dr. Corina Apostoleanu, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

„Este o carte care se referă într-o bună măsură la literatura dobrogeană și o face cunoscută unui public mai larg decât cel pe care îl are acum. Subliniază o legătură între profesorul de liceu, critica literară, literatură și elevii de liceu”, a declarat prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, director Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

Directorul bibliotecii județene susține că această poziție de critic literar și profesor este extrem de importantă în procesul educațional al elevilor. De pildă, un cadru didactic va empatiza și îl va face pe elev să înțeleagă anumite informații mai ușor dacă în timpul predării se va da și pe sine exemplu.

„În Marina Cușa elevii de liceu au un foarte bun exemplu despre cum se realizează o recenzie, o cronică literară sau chiar un studiu literar și pot învăța direct citind-o aceste lucruri, în afară evident de lecțiile pe care în calitate de profesoară Marina Cușa le-a predat acestor elevi”, a mai declarat prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, director Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

Evenimentul a fost și un prilej pentru a-i atrage pe tineri spre critica literară, care este un domeniu important al culturii. Fostul profesor, Marina Cușa a susținut că „studiul criticii literare înseamnă o catalizare a resurselor critice ale fiecăruia”.

„Critica nu trebuie văzută strict ca un domeniu al vieții literare, ci accesul la critică înseamnă cum spuneau anticii greci ‹‹critein›› adică „a judeca, a critica›› cu tot ce presupune aceasta: analiză, sinteză, comparație, decizie, argumentare”, a mai declarat Marina Cușa, autoarea volumului „Orizontul cărților”.

Marina Cușa a debutat editorial în 2009, cu volumul „Poemele mature” și a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din 2017. A scris poezie și proză și a primit mai multe premii pentru volumele „Întâlnire virtuală” și „Grădină japoneză”. Scriitoarea le-a transmis și un mesaj elevilor.

„Să nu ocolească critica literară pentru că a citi critic înseamnă de fapt a reuși în timp să citești realmente critic realitatea din jur”, a mai declarat Marina Cușa, autoarea volumului „Orizontul cărților”.

Lansarea volumului s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233