Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, luni, într-un briefieng de presă susţinut la Palatul Victoria, că printre principiile agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene în discuţiile de la Bruxelles, se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani.
Principiile şi criteriile stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele:
- Creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii.
- De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie făcută la întreaga perioadă. Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea
ce au contribuit, ci va fi raportat la întreaga perioadă.
- Un alt principiu este creşterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că în proiectul iniţial am a vut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această obligaţie în legea actuală.
- Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale. Acest lucru se face în continuare şi s-a făcut şi până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi în lege, este exemplu cu magistraţii cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionatii publici parlamentari de la acest aspect.
Ministrul Muncii a mai spus că „o parte din amendamente sunt gata şi am primit dispoziţii astfel încât până miercuri seara să fie gata scrise toate amedamentele şi să vină specilişti, astfel încât joi să le poată depune coaliţia în Parlament”.