S-a încheiat o eră din istoria aviaţiei militare române. Aeronavele MiG-21 LanceR au zburat pentru ultima oară pe cerul României. ''Este un avion care a fost ţinut în viaţă peste 60 de ani''
S-a încheiat o eră din istoria aviatiei militare române. Aeronavele MiG-21 LanceR au zburat pentru ultima oară pe cerul României. Acestea vor fi scoase din dotarea Forțelor Aeriene Române. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât ca bătrânele aparate de zbor, să fie înlocuite cu aeronavele F-16.
Un aparat de zbor mic, rapid și agil pentru era istorică din care provine, MiG-21 LanceR s-a impus în spațiul sovietic și în alte zone din lume, în ciuda faptului că avea anumite limitări însemnate, cum ar fi capacitatea redusă pentru combustibil și arme. Avioanele au ieșit acum „la pensie”.
„Pentru Armata Română, MiG-ul 21 a fost timp de peste 61 de ani, a fost principalul instrument de apărare al spaţiului aerian”, a declarat lt. Octavian PANFREŢ, pilot.
„Este un avion destul de dificil dar este un avion foarte frumos şi iubit şi este un avion care a fost ţinut în viaţă peste 60 de ani în Forţele Aeriene Române datorită pasiunii oamenilor”, a spus lt. cdr. Simona MAIEREAN, pilot.
MiG-21 a fost primul avion de luptă sovietic capabil să zboare de două ori mai rapid decât viteza sunetului.
„Din cei 61 de ani ai MiG-ului, 25 de ani mi-am petrecut cu el pe această bază. Faţă de celelalte avioane de vânătoare care au o durată medie de viaţă de aproximativ 40 de ani, MiG-ul nostru a depăşit cu succes 60”, a spus cdr. (r) Daniel MOISE, fost pilot.
Procesul de retragere din serviciul de luptă a avioanelor MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române a început chiar din ianuarie, chiar dacă un anunț oficial nu a fost făcut la acel moment. Acum ele au fost „scoase
la pensie”. Prezente la ceremonie au fost și familiile piloților.
„De-abia îmi stăpânesc lacrimile, recunosc, dar sunt mândră în acelaşi timp că am un aşa băiat curajos. N-a acceptat niciodată că poate face vreo altă meserie, că poate renunţa vreodată la zbor, chiar şi-atunci când a trecut prin evenimente şi prin momente mai grele”, a spus Genoveva CRIŞAN, mama unui pilot.
Decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din mai anul trecut spunea că:
"Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă”.
Decizia a venit după ce flota de MiG-uri fusese ținută la sol aproape o lună după o serie de incidente, inclusiv avionul care s-a prăbușit aproape de Constanța în lună martie a anului trecut. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 cumpărate în două tranșe din Portugalia și modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat 628 de milioane de euro. La acestea urmează să se adauge alte 32 de bucăţi, ce vor fi luate din Norvegia cu 388 milioane euro. Primele vor ajunge în România la sfârșitul acestui an.