dobroge.tv

Live

Semnal de alarmă tras de analiștii economici! Inflația a devalorizat leul cu 40%. Cum resimt constănțenii scumpirile: „Nici nu pleci de acasă cu 100 de lei în buzunar”

10 mai 2023
Publicitate

Ce puteam cumpăra cu 100 de lei înainte de pandemie și cât valorează în prezent? Este o întrebare la care am încercat să găsim un răspuns. De exemplu, un coș cu alimente de bază care costa o sută de lei, acum ajunge la 140 de lei. Asta înseamnă că scumpirile și inflația au devalorizat leul cu cel puțin 40 de procente. Lucru care se vede în portofelul românilor.

Ionuț Țăruș, constănțean: Am luat pentru o ciorbă niște spinări.

Reporter: Și cât ați dat?

Ionuț Țăruș: Păi.. am dat pe opt spinări 14,50 lei.

Reporter: Și înainte cât dădeați? Mai țineți minte?

Ionuț Țăruș: Acum e 5,3 lei/kg și înainte era 2,45, deci la dublu.

„Statistica europeană arată că România a avut cea mai bruscă și cea mai importantă scădere de cumpărare, deci ne apropiem de ceea ce înseamnă sărăcie. Mâncăm mai puțin, nu mai avem bani de medicamente, ne îmbrăcăm prost”, a declarat Mircea Coșea, analist economic.

Domnul Ionuț are 83 de ani și vine des la cumpărături în Piața Tomis III. De când se știe spune că n-a mai văzut asemenea scumpiri. Din cauza creșterii prețurilor a fost nevoit să reducă din cantitate, deși bugetul alocat pe cumpărături este același de dinainte de pandemie.

Ionuț Țăruș, constănțean: În momentul când se mărește pensia îți dă un leu, îți ia doi. Mai mult ce să mai spun...

Reporter: Ce mai cumpărați cu 100 de lei azi?

Ionuț Țăruș: Cam nimic. Ce ai putea când e atât de scump? Te duci iei un kg de carne e 30 de lei, o pâine cică s-a ieftinit grâul și se ieftinește pâinea, dar nu se vede nimic, laptele ziceau că s-a ieftinit, dar la raft nu se vede nimic. Înainte cumpărai două sacoși acum cumperi o sacoșă. Nici nu pleci de acasă cu 100 de lei în buzunar. Numai așa să te plimbi, să vezi lumea.

Și nu este singurul care spune că banii nu mai au nicio valoare în ziua de azi. De pildă cartofii se găseau înainte și cu 2 lei, acum însă în supermarketuri și pe tarabe aceștia sunt și 7 lei. Și prețul la ceapă s-a dublat, prețul afișat la rafturi este de 6 lei.

Constănțeancă: Am luat niște roșii castraveți, foi de viță.

Reporter: Cât ați dat pe ele?

Constănțeancă: Cam 15 lei-20 de lei.

Reporter: Și înainte cât dădeați pe aceleași produse?

Constănțeancă: Mult mai puțin, cred că la jumătate, dacă nu mai puțin de jumătate. Sunt trei roșii și trei castraveți.

„Cu 150 de lei coșul era plin la supermarket, acum 300-400 de lei. Nu e nicio diferență adică produsele sunt același sau chiar mai puține și la final dai 300-400lei”, spune o constănțeancă.

„Și la cofetărie să bei un suc și o prăjitură dai 100 lei. Nu mai au valoare banii”, spune un constănțean.

Constănțeancă: Cumpăram, să știți, de toate de 100 lei. Acum se cunoaște n-ai ce, mai ales fructele, legumele, e jale.

Reporter: Mai au banii valoare, doamnă?

Constănțeancă: Nu, nu.

Devalorizarea banilor s-a produs odată cu creșterea inflației, susțin economiștii. Aceasta a crescut între lunile februarie 2020 și martie 2023 în cazul alimentelor cu aproape 40%.

„Dacă ne uităm la inflația la alimente, a fost mai mult de 40%. Deci în funcție de ce dorim să cumpărăm cu 100 lei poate să fie chiar la jumate valoarea sau poate să fie mai mare valoarea, depinde pentru că unele produse sau servicii s-au scumpit cu peste 50%, altele cu 20-25%”, a declarat Tase Stamule, analist economic.

„Principalul vinovat pentru acest deficit bugetar este că nu s-au făcut ca în celelalte țări din Europa. Adică să ușureze povara fiscală a celor care produc valoarea, mediul de afacere, din contră i-a asuprit și mai mult cu noi taxe și impozite. Dovada este că sunt câteva mii de întreprinderi mici și mijloci care de la începutul acestui an au intrat în faliment”, a declarat Mircea Coșea, analist economic.

Banii mai scumpi i-au afectat și pe cei cu venituri considerate medii și mari.

„Și cei care de bine de rău au venit care se învârte în jurul la 1.000 de euro pe lună și ei au început să intre în sărăcie. Creditele pe care le-au luat, pentru că această categorie au trăit mai bine ca alții au crezut că-și pot permite ce-și permit și europenii, să aibă o casă mai bună, o mașină mai nouă și și-au luat credite, iar creșterea dobânzii pur și simplu îi aduce într-o situație de sărăcie cruntă”, a mai declarat Mircea Coșea, analist economic.

Din calculele specialiștilor, ceea ce cumpăram cu o sută de lei înainte de pandemie a ajuns acum să coste 140 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233