Infrastructura din România, „inamic” pentru mobilitatea NATO: tara noastră primește bani de la Bruxelles să-și îmbunătățească transportul militar feroviar
Tehnică de ultimă generație pe care o cerem de la NATO are un „inamic” în țară: drumurile, podurile și căile ferate. România cere mai mulți militari NATO, blindate și tehnică de luptă care trebuiesc mutate rapid de-a lungul țării și-a flancului estic NATO dar căile ferate nu reușesc să susțină fizic acest război logistic. România primește bani de la Bruxelles să-și îmbunătățească transportul militar feroviar. Acordul pentru prima tranșă de bani europeni nerambursabili a fost astăzi semnat.
În cazul unei agresiuni pe flancul estic NATO, România e foarte vulnerabilă pentru că transportul tehnicii militare grele e foarte dificil. Ca să transporți dintr-un județ în altul, pe calea ferată doar o brigadă de tancuri, e o adevărată provocare.
„S-a constatat că infrastructura civilă deseori ar putea și ar trebui să fie folosită pentru mobilitate militară dar nu este peste tot adaptată. Am făcut împreună cu NATO o hartă a standardelor și proiectelor comune de infrastructură, acolo unde lucrurile se pot suprapune”, a declarat Adina Vălean, comisar european.
Pe teritoriile statelor membre NATO, deplasările de echipamente militare sunt cel mai des efectuate fiind utilizat transportul pe calea ferată. Inclusiv în România, pot fi văzute acele „trenuri NATO”. Un singur tren transportă multe vehicule blindate, nu blochează căile rutiere și e ușor de supravegheat. Mai mult, în acest fel pot fi străbătute distanțe mari cu o viteză constantă. Comisia Europeană are un mecanism pentru interconectarea Europei care pune la dispoziție 790 de milioane de euro pentru proiecte care răspund nevoilor civile și militare.
„Un pod, care să spunem ar putea fi și pe o hartă militară nu numai pe cea civilă, are nevoie să spunem, să țină un tonaj mai mare. România a aplicat și a luat finanțare pentru șase poduri pe această linie de finanțare europeană”, a mai declarat Adina Vălean, comisar european.
Cel mai nou credit pe care România îl primește de la Bruxelles este pentru zona Portului Constanța și triajul de cale ferată de la ieșirea lui. 32 de linii feroviare din zona triajului exterior vor trebui reconstruite și modernizate la standarde europene militare.
„Sigur, acum vorbim de Valul lui Traian, de prima parte a acestui proiect major, care e de aproape 100 de milioane de euro. Sigur, 50 aproape 50, 43,5 din acest fond de finanțare”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Planul european din care și România face parte, urmărește să faciliteze mișcările forțelor armate în Europa pentru a răspunde rapid și mai bine crizelor care apar la frontierele externe ale Uniunii Europene și dincolo de acestea.