Nemulțumiri în rândul scafandrilor. Ei acuză Centrul Militar de Scafandri din Constanța de monopol și concurență neloială: „Ne încalcă dreptul la muncă în mai multe feluri”
Centrul Militar de Scafandri din Constanța se afla în mijlocul unui scandal cu acuzații despre monopol în domeniul scafandreriei, despre abuzuri și interpretarea unor legi în domeniu care afectează firmele private din zona civilă a profesiei. Orice scafandru care trebuie să urmeze cursuri, să facă vizită medicală sau alte formalități, depinde de acest Centru de Scafandri, care nu are concurență, iar scufundătorii de profesie spun că asta omoară inițiativa privată.
Sindicatul Scafandrilor Profesioniști a protestat în fata unității militare. Oamenii spun că nu-i normal ca militarii să pună mâna pe un domeniu civil - lucrările sub apă - și să-l reglementeze până la sânge.
„Mai exact, Centrul de Scafandri, ne încalcă dreptul la muncă, în mai multe feluri. Ne forțează să ne înscriem într-un registru unic militar, ne forțează să ne facem vizită medicală întotdeauna al centrul de Medicină Navală, care este o altă unitate militară. Acea vizită medicală nu este recunoscută nicăieri”, a declarat Emanuel Vultur, președinte Sindicatul Scafandrilor din România.
De când s-a implicat Marina Militară în tot ce ține de scafandri și lucrări sub apă, profesioniștii din Portul Constanța au fost supuși, spun ei, la presiuni discrete. Armata le-a cerut cursuri și diplome de care nu aveau nevoie înainte, le-a pus condiții împovărătoare când vine vorba să-și înființeze firme comerciale de scafandrerie.
„Fac aceleași lucrări ca și societățile comerciale. Uitați-vă pe site-ul lor. Este o autoritate națională militară cred, părerea noastră este că nu are niciun drept asupra societăților comerciale. Nu poți să faci și autorizare și lucrări comerciale exact cum le facem și noi”, a declarat Liviu Ionescu, scafandru.
„Fiind entitate care autorizează nu ai cum să fii și jucător în piața. Ne face concurență neloială”, a declarat Robert Robescu, vicepreședinte Sindicatul Scafandrilor din România.
Cu ani în urmă, scafandrii profesioniști civili erau la Ministerul Transporturilor. În 2010, doi scafandri din Portul Constanța și-au pierdut viața când inspectau epava unei nave pe fundul Mării Negre. De atunci armata a preluat controlul acestei profesii. Iar asta a afectat inclusiv pensia profesioniștilor.
„De la subofițeri în sus, cadre militare în sistemul militar, ei au grupa de muncă, noi nu avem și nu putem să ieșim la pensie mai devreme. Normal ar fi trebuit să ieșim la 52 de ani. Ei vor să ne țină până la 65”, a declarat Horațiu Vasilescu, scafandru.
„Nu putem să ieșim la 65 de ani la pensie ca scafandru, nu cred că mă vede nimeni la vârsta aia cu butelia în spate. Nu pot să mă recalific la 55 de ani în altceva pentru că nu te mai angajează nimeni la vârsta aia. Cadrele militare să nu mai vină să lucreze în locul nostru, a civililor”, a declarat Ionuț Galan, scafandru.
Motivul principal al tensiunilor este constituit de creșterea solicitărilor pentru realizarea cercetării subacvatice în mai multe proiecte, unul dintre acestea fiind lărgirea plajelor de pe litoral.
„Nu considerăm că exercitam un monopol. Suntem singura instituție care autorizează activitățile societăților care desfășoară activități cu scafandri profesioniști. Noi suntem instituția națională care are autoritatea de a forma scafandrii, în cursul care se adresează atât civililor cât și militarilor, cursul de formare inițial”, a declarat cdor. ing. Fănel Rădulescu, comandantul Centrului de Scafandri.
Sindicatul Scafandrilor din România a reclamat armata la Consiliul Concurenței și cere acum o nouă legislație, apropiată de cea europeană, pentru domeniul scufundărilor industriale, de cercetare și de agrement.