Campusul Universității „Ovidius” va fi extins cu spații dedicate învățământului dual
Campusul Universității „Ovidius” din Constanța va fi extins cu spații dedicate învățământului dual. Se va construi o clădire nouă cu clase didactice, cămine și o cantină. Mai mult decât atât, elevii care vor opta pentru aceasta formă de învățământ vor face practică direct la una dintre firmele partenere în proiect. Astfel, tinerii vor avea ocazia să învețe o meserie chiar în sediul universității.
Universitatea „Ovidius” din Constanța a depus un proiect pentru dezvoltarea învățământului dual preuniversitar și universitar de la malul Mării Negre. Acesta a trecut de etapa eligibilității și merge mai departe la evaluare. Dacă va fi declarat admis, campusul universitar va avea noi clădiri cu clase didactice, cămine și cantină.
„Avem peste 40 de parteneri economici. Va fi o finanțare preferențială de 30% pe programele pe care Universitatea „Ovidius” le dezvoltă împreună cu partenerul economic. Adică, practic este ancorat la realitate”, a declarat conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rector UOC.
„19 dintre aceștia au pus bani serioși, două milioane de euro din bugetele proprii pentru a susține un astfel de proiect. Printre cei 46 de parteneri se găsesc inclusiv autoritățile, UAT Constanța, liceele care vor fi beneficiarele reale ale infrastructurii pe care o creăm aici”, a declarat conf.univ.dr. Alexandru Bobe, prorector Digitalizare, Studenți și Alumni.
Domeniile prioritare în care vor fi pregătiți elevii și studenții în sistem dual, în cadrul proiectului sunt inginerie chimică, energetică, mecanică și industrială, științe inginerești aplicate, construcții și instalații, precum și agricultură și inginerie agroalimentară.
„Copilul să vină din liceu, să-și facă liceul, dacă vrea să rămână poate să meargă până în ciclul terțial dacă dorește, în parteneriate cu agenții economici. Noi suntem dispuși să oferim programe pe care și le dorește agentul economic, să adaptăm curricula la nevoile pe care le are agentul economic”, a declarat conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rector UOC.
„Practica pe care o vor avea elevii și studenții se va desfășura exact în cadrul agentului economic. Acolo la locul de muncă are mult mai bine... să ai și partea teoretică pe care noi o dezvoltăm aici dar și partea practică”, a mai declarat conf.univ.dr. Alexandru Bobe, prorector Digitalizare, Studenți și Alumni.
Una dintre soluțiile pentru deficitul de pe piața muncii ar fi învățământul dual. Însă, există o problemă la noi în România, cel puțin asta susțin specialiștii: reticența tinerilor dar și părinților de a participa la astfel de programe.
„Angajamentul este pe 15 ani. E un alt timp de proiect. Este o chestiune de termen lung”, a mai declarat conf.univ.dr. Alexandru Bobe, prorector Digitalizare, Studenți și Alumni.
„Deficitul în economie este cumplit cu riscul de nu se duce să se angajeze sau cu riscul de a pleca și din țară după ce își face școala, totuși este o variantă de a deveni mai atractivi pentru copii”, a mai declarat conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rector UOC.
Proiectul în valoare de 27 de milioane de euro, a trecut de etapa de selecție și se regăsește pe lista de eligibilitate pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Noua clădire va fi construită chiar lângă Universitatea „Ovidius” de pe Bulevardul Aurel Vlaicu.