℗ De ce luminile și sunetele sloturilor îi influențează pe jucători
Toate jocurile de noroc sunt concepute după o strategie bine gândită astfel încât jucătorii să simtă plăcere atunci când le joacă, să își dorească să parieze mai mult și mai des, să creadă că dețin controlul asupra jocului și să simtă putere și satisfacție atunci când câștigă.
Nu este nimic de condamnat în această privință, fiind vorba despre un business ca oricare altul, iar scopul celor care operează astfel de afaceri este să fie cât de mult se poate pe profit și să aibă un număr cât mai mare de clienți. Persoanele cărora le place să joace jocuri de cazinouri trebuie să știe însă cum merge această industrie, cum sunt concepute jocurile, ce rol au imaginile, luminile, muzica și toate sunetele care însoțesc o victorie sau o înfrângere.
Dacă un jucător este bine informat asupra influenței pe care o au asupra sa toate elementele dintr-un joc de noroc (îndeosebi aparate gratis și video poker) atunci poate să controleze, în mod real, cum și cât joacă și câți bani cheltuiește.
Rolul sunetelor și luminilor la sloturi
Din cauza riscului ridicat de dependență pe care îl au jocurile de noroc, în ultimii ani s-au făcut multe studii în această privință. Astfel, rezultatul unei cercetări recente realizată la Universitatea British Columbia (Canada) arată că luminile și sunetele care provin de la aparatele de sloturi contribuie la potențialul de dependență al sloturilor. Cercetătorii canadieni au ajuns la această concluzie după ce au creat experimente cu oameni cărora le-au dat sarcini de jocuri de noroc și indicații senzoriale, cum ar fi lumini intermitente și melodii captivante.
Ei au descoperit că oamenii au luat decizii mai riscante și au fost mai puțin capabili să interpreteze informații despre probabilitatea lor de a câștiga atunci când au fost expuși la indicii asociate cu câștigurile anterioare.
Oamenii reacționează astfel deoarece aparatele de sloturi combină recompensele (câștigurile care sunt semnalizate prin sunete și melodii) cu indiciile de abundență (simboluri precum dolarul, numărul norocos 7, trifoiul, metale prețioase, nestemate etc.). Experimentele realizate pe cei care au jucat astfel de jocuri au arătat că apare o stare de euforie, o excitare ridicată atunci când oamenii primesc recompense însoțite de lumini intermitente și sunete de cazinou.
Un astfel de studiu a fost realizat de Catharine Winstanley și Mariya Cherkasova, care au arătat că luminile și sunetele sloturilor duc la o scădere a sensibilității la informațiile despre șanse și probabilități. Cu alte cuvinte, oamenii își pierd rațiunea, se lasă duși de val și nu mai sunt conștienți care sunt de fapt șansele reale să câștige la jocuri de noroc precum sloturile. Jucătorii ajung astfel să ia decizii mai riscante și în acest fel au o probabilitate crescută de dependență.
Toate studiile realizate de-a lungul ultimilor ani arată că participanții care au fost expuși la imagini intermitente cu simboluri care indică abundența și sunete specifice de cazinou în timpul unor sarcini similare cu jocurile de noroc sau loterie au avut mai multe șanse să ia decizii cu risc ridicat. În special, asocierea câștigurilor mai mari cu imagini cu stive de bani și jingle-uri extinse de cazino au stimulat alegerile riscante.
Roșul stimulează jucătorii la decizii riscante
Ai aflat până aici că expunerea jucătorilor la imagini și sunete îi determină pe oameni să ia decizii riscante. Alte cercetări realizate de oamenii de știință au dovedit că luminile roșii îi stimulează pe clienții cazinourilor să facă decizii riscante, pe care în mod normal nu le-ar face. Sloturile jucate într-un mediu cu lumină roșie (comparativ cu lumina albastră care este mai calmă și nu îndeamnă la decizii riscante) au dus la asumarea mai multor riscuri, mize mai mari și pariuri mai frecvente din partea jucătorilor.
Pierderi deghizate în victorii
Pierderile deghizate în câștiguri apar atunci când un utilizator de sloturi pariază pe mai multe linii la un aparat. Acest lucru face posibilă obținerea unei recompense care este mai mică decât suma pariată. De exemplu, cu un pariu de 5 dolari, utilizatorul poate câștiga 50 de cenți. Dar, aparatul de sloturi nu îl va anunța pe utilizator că a pierdut 4,50 dolari, ci va sărbători pierderea a 4,50 dolari cu sunete și imagini vizuale asociate cu un câștig real.
Astfel de sunete și imagini care celebrează o victorie falsă par să îi facă pe jucători să își supraestimeze câștigurile și să nu vadă că de fapt mai degrabă au pierdut decât au câștigat.
Alte studii în cadrul cărora participanții au fost expuși la sunete și lumini neutre, care nu aveau nicio legătură cu cazinourile, au arătat că subiecții nu au fost influențați deloc sau au fost foarte puțin influențați în asumarea riscului și decizia de a paria în continuare.
Concluzie
Data viitoare când vei juca sloturi vei ști că și luminile și sunetele influențează modul în care joci și deciziile pe care le iei. Aceasta nu înseamnă însă că dacă jocurile de noroc încep să îți provoace probleme este din cauza luminilor și sunetelor. În crearea dependenței de gambling intervin mai mulți factori, inclusiv predispoziția genetică și factorii de mediu.
Dar, este îmbucurător faptul că jocurile pot fi ținute sub control dacă ești suficient de bine informat și de determinat ca acestea să rămână la stadiul de distracție. Cel mai important este să îți gestionezi bine bugetul și timpul și să înțelegi ca pariurile nu sunt o sursă de venit.