dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. Vieți salvate cu ambulanțe vechi și uzate. Peste 50% dintre acestea reprezintă un risc pentru medici și pacienți: „Avem autospeciale care au un rulaj de peste un milion de kilometri”

27 aprilie 2023
Publicitate

Salvează vieți cu ambulanțe vechi și uzate. Mai mult de jumătate dintre salvările Serviciului de Ambulanță Constanța au o vechime de peste șapte ani. Peste 50% dintre ele reprezintă un risc atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Mai grav este că există autospeciale care au peste un milion de kilometri la bord. Din 2019, la SAJ nu a mai ajuns nicio ambulanță, însă conducerea susține că pe viitor vor primi unele noi.

Unele ambulanțe de la Constanța sunt extrem de vechi, au defecte sau sunt ruginite. Acestea pot pune în pericol viețile pacienților, precum și ale ambulanțierilor. Nu de puține ori salvările au ajuns în service pentru diferite reparații. Însă, acești bani ar fi putut fi folosiți pentru achiziționarea unora noi.

„Peste 50% din parcul de autovehicule are o vechime de peste șapte ani. Avem autospeciale care au un rulaj de peste 1 milion de kilometri, din totalul de 74, cinci autovehicule. Peste 500.000 de kilometri avem cam 25%-30% din parcul autovehiculelor”, a declarat ing. Silviu Claudiu Negrilă, director tehnic interimar SAJ Constanța.

Sunt și autospeciale care au mai puțini ani vechime, însă și acestea ar trebui schimbate urgent. Și asta pentru că, deși nu sunt vechi, au mulți kilometri la bord. Lucru care se datorează numărului mare de solicitări pe care le are Serviciul de Ambulanță Județean din Constanța. De pildă, peste 85% din totalul salvărilor, prezintă un rulaj de peste 300.000 de kilometri.

„În anul 2022 au fost peste 140.000 de solicitări. În primul trimestru din 2023 au fost peste 30.000 de solicitări”, a declarat ec. Elena Monica, manager general interimar.

Din totalul solicitărilor, 45 au fost efectuate de către echipajele SAJ Constanța, iar restul au fost făcute de celelalte substații.

„Pe parcursul sezonului estival numărul solicitărilor se majorează cu peste 30%. Din totalul acestor solicitări 75% au fost cele reprezentând urgențe de Cod Roșu și Galben”, a declarat ec. Elena Monica, manager general interimar.

O soluție ar fi ca ambulanțele care au la bord peste un milion de kilometri să fie trase pe dreapta și înlocuite cu altele, dotate cu aparatură modernă și performantă. Însă, cel puțin momentan, achizițiile s-au blocat, dar există o promisiune că în viitor la SAJ vor ajunge autospeciale noi.

„La ultima achiziție în 2019, 16 autospeciale și în 2018, 13 autospeciale. Deci, acestea practic sunt cele mai noi”, a declarat dr. Mirela Daniela Panțuru Bădescu, director medical interimar SAJ Constanța.

„Cu toate că acestea sunt mai noi, rulaj este peste 300.000 de kilometri per fiecare ambulanță”, a declarat ing. Silviu Claudiu Negrilă, director tehnic interimar SAJ Constanța.

„Avem și o rezervă în cazuri speciale, o rezervă funcțională la care putem în cazul unui incident să apelăm”, a declarat dr. Mirela Daniela Panțuru Bădescu, director medical interimar SAJ Constanța.

La începutul acestui an, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a susținut că există fonduri pentru achiziţia a aproximativ 1.200 de ambulanţe, iar cele mai multe vor fi direcţionate către serviciile publice de ambulanţă și restul către SMURD.

„Noi acum avem finanțare pentru 1.200 de ambulanțe. Ce am fost avertizați de toate firmele e că timpii de livrare vor fi lungi și vor fi cu probleme, anumite echipamente s-ar putea să dureze până pot să le livreze”, a declarat în luna ianuarie dr. Raed Arafat, șeful DSU.

Ceea ce înseamnă că medicii de pe salvare mai au de așteptat până când vor primi autospeciale noi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233