dobroge.tv

Live

Salvatorii din adâncuri. Scafandrii din 35 de județe din țară se antrenează intens, în fiecare zi, în mare: „Trebuie să ne familiarizăm cu lucrul în curenți”

25 aprilie 2023
Publicitate

Scafandrii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au chemat colegi din alte 35 de județe să fie gata pentru orice poate apărea în weekend-urile aglomerate ale noului sezon estival. Pentru asta se antrenează intens în fiecare zi în mare, iar scenariile după care acționează sunt din cele mai grele.

Cel mai greu pentru un scafandru este să recupereze o victimă înecată într-o zonă greu accesibilă, unde chiar și ei se pot accidenta. Pericolele pândesc în orice moment și nici condițiile meteo nu sunt întotdeauna favorabile. Iar ca și cum nu ar fi de ajuns curenții pot face misiunile de salvare aproape imposibile indiferent că vorbim de salvări, pe râuri, pe mare sau pe Dunăre.

„Pe râuri perimetrul de comparare este mai mare decât pe mare sau pe lacuri, victima fiind deseori mutată din locul în care se îneacă, câteodată și kilometri întregi”, a declarat plt. major Giovani Văcărescu, scafandru ISU „Timiș”.

„Pe perioada sezonului estival acești scafandri care vin antrenamente participă și la punctele temporare care sunt amplasate în timpul sezonului estival”, a declarat lt. Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

Nimic nu se compară cu scufundarea în mare, când vine vorba de salvări la adâncime. Iar pe mare și valurile pot face viața foarte grea unui scafandru salvator.

„Toate intervențiile scafandrilor sunt periculoase, au gradul lor de risc. Trebuie să ne familiarizăm cu curenții, cu lucrul în curenți. Noi formăm poligoane de căutare în special pentru căutarea victimelor”, a mai declarat plt. major Giovani Văcărescu, scafandru ISU „Timiș”.

În fiecare an, scafandrii sunt alarmați de sute de ori în timpul sezonului estival. Cele mai multe cazuri sunt când persoana înecată este băgată de curenți și valuri pe sub stabilopozi, departe de locul unde a fost văzută ultima oară de către martori. Pentru a o scoate dintre stânci aceștia trebuie să improvizeze tot felul de unelte și tiroliene.

„Au fost și multe cazuri când persoanele sar de pe dig, nu știu unde sar, sar cu capul înainte, se lovesc. Chiar și în scenariul de astăzi am simulat un astfel de caz cu recuperarea victimei din apă. Am încercat să punem în practică toată experiența dobândită în decursul anilor”, a declarat col. Marian Ciulei, șeful Centrului de Pregătire Scafandrii ISU „Dobrogea”.

Scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe menite să-i protejeze și să îi țină în siguranță mult timp la zeci de metri adâncime. Pe lângă tehnicile de scufundare, pompierii testează și capacitatea de rezistență la frig și coordonarea în apă foarte rece dar și anduranța echipamentelor specifice la condiții extreme.

„Aparatul de respirat este un sistem format din vestă de salvare/compensare, butelia unde este comprimat aerul de respirat și cea mai importantă piesă, detentorul, care este alcătuit din două trepte. Este destul de greu într-adevăr, are în jur de 35 de kilograme”, a declarat plt. adj. șef Viorel Barham, scafandru ISU „Olt”.

Scafandrii detașați pe litoral din 35 județe, vor sta la noi până la începutului lunii septembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233