dobroge.tv

Live

Schimbări în meniurile restaurantelor. Pe lângă ingrediente, clienții vor găsi și aportul caloric, aditivii folosiți și numărul de E-uri: „Oamenii au dreptul să fie informați”

24 aprilie 2023
Publicitate

Turiștii care vor veni la mare de pe 1 Mai vor găsi pe litoral meniuri actualizate. Înainte de a comanda fie o pizza, fie o friptură, clienții vor putea citi și ingredientele care au fost folosite pentru prepararea mâncării. De asemenea, aceștia vor mai găsi în meniuri aportul caloric, aditivii folosiți, dar și numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment.

De ceva timp meniurile s-au schimbat peste tot, însă pe litoralul românesc multe restaurante abia acum deschid. Vor trebui să tipărească în dreptul felurilor de mâncare: conținutul, aportul caloric, aditivii folosiți și numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Și nu doar atât: denumirile preparatelor vor trebui completate cu informații suplimentare.

„Nu știu, perișoare de oaie, de exemplu. Până acum era ciorbă de perișoare, punct. Sau ciorbă de burtă, punct. Sau omletă de ouă, punct. Toate ingredientele trebuiesc definite ca produs finit, cantitate și atenție maximă, peste valoare calorică, peste informația de alergeni”, a declarat Nelu Cosma, manager restaurant.

De exemplu, dacă produsul are în compoziție 5 E-uri, o să găsim în paranteză 5E. Cât despre numărul de calorii, se folosește calculatorul universal valabil, în care un gram de grăsime are 9 kilocalorii, carbohidrații și proteinele 4 kilocalorii, iar alcoolul 7.

„De exemplu, la smântână. Exista smântâna care este cremă vegetală sau smântână naturală. Și clar, gustul nu se compară. Adică la crema vegetală nu are niciun gust... deloc”, a declarat Nicu Lascu, proprietar restaurant.

Mai mult de-atât, nu vom mai găsi ciorbe în meniu după ora 17.00.

„Ciorba, în funcție de locația unde ești amplasat, maxim ora 16.00-17.00. Le ținem pe 60 °C; trebuie să le ții toată ziua. La un moment dat, ținându-le pe acele grade vă dați seama că încep să... legumele nu mai au aceeași textură, carnea respectivă nu mai rămâne la fel de fermă”, a declarat Flavius Afilipoaie, șef bucătar.

Peste doar o săptămâna turiștii care vin la mare de 1 mai vor primi la restaurant meniuri detaliate, astfel încât să știe exact ce mănâncă. Pentru fiecare preparat se va cunoaște conținutul, cu toate ingredientele care depășesc 20 de grame, valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sărea.

„Eu vreau o pizza. Eu ca agent economic când primesc comanda eu îi trimit toate ingredientele, el studiază ingredientele și după aia face comanda. Adică lucrurile sunt puțin mai complicate decât par la prima vedere”, a declarat Nelu Cosma, manager restaurant.

„Cei care au alergii, cei care nu doresc să mănânce un produs care are prea multe E-uri sau are o declarație nutrițională, o compoziție nutrițională care nu le convine pentru dieta pe care o urmează au dreptul să fie informați”, a declarat Corina Martin, președinte Asociația Patronală RESTO.

Noul ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a intrat în vigoare pe 15 martie.

„Nu suntem martorii lui Iehova. Litoralul românesc a fost destul de bolnăvior. Foarte curând vom avea un turism așa cum ne dorim fiecare dintre noi. Avem de făcut curățenie: și noi în rândul comisarilor noștri și dânșii”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Președintele ANPC este hotărât să aplice sancțiuni chiar de la 1 Mai.

„Vom aplica sancțiunea gradual acolo unde vedem că au fost demarate demersuri cu siguranță se justifică aplicarea avertismentului, acolo unde întâlnim reticență și o atitudine necorespunzătoare, revoluționară în raport cu ceea ce noi considerăm obligatoriu în raport cu consumatorul cu siguranță luăm în calcul inclusiv aplicarea unei sancțiuni”, a mai declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Regulile se vor aplica și pentru cei care fac livrări la domiciliu, care trebuie să își actualizeze site-urile.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233