dobroge.tv

Live

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții, obiceiuri și superstiții de Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului - ce este bine să dai de pomană

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții, obiceiuri și superstiții de Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului - ce este bine să dai de pomană
21 aprilie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare foarte importantă în calendarul creștin ortodox care pică în fiecare an în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paște. Numele acestei sărbători amintește de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Conform tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi".

Leon va face ascultare şi astfel va găsi un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla faţa cu această apa, iar orbul va începe să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apa din acest izvor. Ca semn de mulţumire, a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Credincioşii care merg la Istanbulm (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

Credincioșii iau Aghiasma Mică

Crestinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. În ţara nostră, mănăstirea Ghighiu este cunoscută nu doar prin icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusa aici în anul 1958, ci şi prin izvorul ei tămăuitor. La mănăstirea Dervent, pe locul unde sfântul Apostol Andrei a făcut o minune, există un alt izvor cu apă vindecătoare.

Tradiții și obiceiuri

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

În toate lăcaşurile ortodoxe de cult de la oraşe şi de la sate, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică.

După slujba de sfinţire, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.

În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.

De Izvorul Tămăduirii, apa sfinţită are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.

În unele zone ale ţării, pe 29 aprilie, de Izvorul Tămăduirii, se mai practică „Jurământul juvenil”. Ceremonia se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex. Tinerii trebuie să împlinească mai multe momente rituale, să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.

Tradiţia numită înfrăţitul, un legământ între băieţi sau însurăţitul, un legământ între fete are drept scop ajutorul reciproc, între cei care au împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor. Şi persoanele mature împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surate, fârtaţi, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.

Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului, pe 29 aprilie, grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei. În ziua de Izvorul Tămăduirii, credincioşii se pot ruga în lăcaşuri care poartă numele sărbătorii.

Ce să NU faci

Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Ce să dai de pomană

Apa este un simbol important la această sărbătoare, deoarece Izvorul Tămăduirii se referă la apa care are puteri vindecătoare. Poți oferi sticle de apă îmbuteliată sau apă în recipiente speciale, cum ar fi sticle de sticlă colorate sau căni frumos decorate.

Lumânările sunt un simbol al luminii și purității în multe tradiții religioase. Poți oferi lumânări de diferite dimensiuni și culori, precum lumânări albe sau lumânări colorate în culorile tradiționale ale sărbătorii, cum ar fi verde, roșu sau albastru.

În cadrul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, este obișnuit să se aducă la biserică icoane sau alte obiecte religioase pentru a fi binecuvântate. Poți oferi icoane mici, cruciulițe sau alte obiecte religioase potrivite pentru această sărbătoare.

Milostenia este asociată adesea oferirea de mâncare și băutură celor în nevoie. Poți oferi produse alimentare preparate în casă sau fructe proaspete.

În unele zone se obișnuiește să se ofere bani sub formă de pomană la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Poți oferi monede sau bancnote într-un plic special sau într-un portofel mic.

Primăvara este sezonul florilor, așa că poți oferi flori proaspete sau aranjamente florale la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Poți alege flori de primăvară, precum narcise, lalele sau trandafiri, pentru a celebra venirea primăverii și a simboliza puritatea și frumusețea.


Sursă foto: b1tv.ro

Sursă text: antena3.ro / wowbiz.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233