dobroge.tv

Live

Se fac pași importanți pentru construirea noilor spitale de Pediatrie și de Cardiologie și Oncologie din Constanța: au fost semnate contractele de finanțare - Chițac: „Greul de abia acum începe”

20 aprilie 2023
Publicitate

Constanța va avea două spitale noi: unul de cardiologie și oncologie și unul de pediatrie. Primul ar urma să aibă 104 paturi, iar al doilea 350. Ambele unități medicale sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Cele două contracte au fost semnate astăzi. Însă, pacienții constănțeni și nu numai vor beneficia de astfel de servicii medicale abia după luna iunie 2026. Atunci ar trebui ca lucrările să fie finalizate. Autoritățile locale și județene au făcut în tot acest timp mai mulți pași pentru a începe construcția lor cât mai repede.

Nevoia unui spital destinat mamelor și copiilor este mai mult decât necesară în județul Constanța. Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență, uneori nu face față numărului mare de pacienți, iar numărul paturilor este și el insuficient. Așa că autoritățile au căutat soluții: construirea unui nou spital numit „Mama și Copilul”. Licitația pentru proiectarea și execuția de lucrări a fost lansată la începutul acestei luni, iar joi, 20 aprilie a fost semnat și contractul de finanțare.

Este primul spital de acest gen construit în ultimii 58 de ani. Proiectul are o valoarea totală de 150 milioane de euro și are ca termen de finalizare anul 2026.

„350 de paturi dintre care 232 de paturi spitalizare continuă, 79 spitalizare de zi, 39 de paturi ATI, nouă săli de operație, din care patru de chirurgie pediatrică”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

Spitalul va avea o suprafață de aproximativ 3.500 mp și un regim de înălțime format din: două etaje subsol, un demisol, un parter, opt etaje medicale și un etaj tehnic retras.

Și nu a fost singurul contract care a fost joi semnat de către ministrul Sănătății, doctorul Alexandru Rafila.

„Patologia pediatrică extrem de importantă pentru Ministerul Sănătății și pentru țara noastră. Sunt convins că aveți aceeași opinie. Patologia oncologică, de asemenea. Toate aceste opt proiecte pe care le semnăm astăzi le completează pe cele șapte care au fost deja semnate, dintr-un total de 27”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Pe lista proiectelor se află și Spitalul de Cardiologie și Oncologie care urmează să fie construit la Constanța.

„Capacitatea de tratament actuală este total insuficientă în raport cu cerințele municipiului, nu mai vorbesc de județul Constanța. Bolile cardiovasculare și cele oncologice, în această ordine, sunt primele două cazuri ale mortalității în Uniunea Europeană și în România”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Noul spital va fi dotat cu aparatură de înaltă performanţă asistată de personal medical de specialitate pregătit și instruit să ofere servicii de calitate la standarde europene. Numărul total de paturi va fi de 104.

„Greul de abia acum începe și urmează un drum lung și dificil. Am dat ordinul de începere a proiectului tehnic iar nivelul nostru de ambiție este ca până la finalul anului să finalizăm licitația de construcție și începând cu anul viitor chiar să ne apucăm de construcția propriu-zisă”, a mai declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Noul spital de cardiologie și oncologie va fi construit prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea proiectului este de aproxi103 milioane de euro, dintre care aproape 98 de milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă. Termenul pentru finalizarea construcțiilor este iunie 2026.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233