Dobrogea, pol de energie verde: producătorii caută oameni printre minerii din Valea Jiului pe care să-i califice în turbinele eoliene
16% din energia electrică produsă în România vine din surse regenerabile iar vântul produce cea mai mare parte din această. Turbinele din Dobrogea se învârt zi şi noapte şi alimentează centralele eoliene însă tranziţia la energia verde cere tot mai mulţi specialişti. Producătorii de energie verde caută oameni printre minerii din Valea Jiului pe care să-i califice în turbinele eoliene. Preşedintele țării, Klaus Iohannis a vizitat o şcoală de eoliene de la Constanța şi i-a felicitat pe cei care-au avut curaj să-şi schimbe meseria.
5.000 de mineri vrea să pregătească statul în noile profesii din domeniul energiilor regenerabile, mai ales că necesarul de tehnicieni pentru industria eoliană creşte cu 50% în fiecare an. În medie, este nevoie de trei oameni la 10 turbine iar cererea e foarte mare. La școala de eoliene din Constanța orice candidat cu liceul terminat s-a putut înscrie într-un program pilot de reconversie profesională, gratuită. Minerii din Valea Jiului au fost primii interesaţi că să devină tehnicieni de turbine eoliene.
„Am lucrat 27 de ani în Complexul Energetic Hunedoara. În activitatea minieră lucram la - 300 şi pe turbine vorbim de 12 de metri înălţime. Am venit la Constanța, am stat luni întregi pentru partea de specializare, unde am făcut și parte de practică și am fost foarte încântat”, a declarat Adrian Borbel, cursant.
„Nu trebuie să rămâi în minerit şi trebuie să alegi calea asta. Avem trendul ăsta de energie regenerabilă care ştim că va creşte în viitor şi pentru noi a fost un lucru foarte pozitiv şi l-am întâmpinat cu deschidere. Momentan sunt formator profesional pe parte de panouri fotovoltaice”, a declarat Sebastian Trinitcă, cursant.
Abilitățile tehnice și profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt ușor transferabile către sectoarele energiei regenerabile iar noua lor calificare le deschide uşa lucrului în instalarea, operarea și întreţinerea turbinelor eoliene din toată lumea.
„Locurile în cadrul proiectului Renew Acad au fost ocupate s-au înscris mult mai multe persoane decât am estimat. Avem un grup ţinta de 700 de persoane, s-au înscris 2.300 de persoane”, a declarat Georgiana Alexe, instructor.
„Am avut şoferi de TIR, am avut geamgii, avem navigatori care nu mai vor să lucreze pe mare, am avut şi preoţi şi-avem şi preoţi care au aplicaţie tehnică şi le place. Unii fac aceste cursuri nu ca să-și găsească neapărat o meserie, dar pentru ei și pentru prieteni să instaleze”, a declarat Sebastian Enache, manager de proiect.
Cele mai mari parcuri eoliene din Europa se află în Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia și România. Parcul Fântânele-Cogealac din județul Constanța este al treilea cel mai mare parc eolian onshore de pe continentul european.
„Vrem să extindem considerabil zona de regenerabile. Vrem să protejăm mediul, vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, vrem să dispunem de cât mai multă energie”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.
România este interesată de creşterea procentului de energie eoliană produsă cu turbine instalate pe Marea Neagră, în apropierea coastelor sau mai departe de țărm. Şcoala de Eoliene din Constanța a instruit în ultimii ani 10.000 de oameni.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

