A fost schimbată modalitatea de acordare a sprijinului pentru cetățenii ucraineni: refugiații vor primi o sumă forfetară de 2.000 lei
În cadrul ședinței de miercuri, 12 aprilie, Guvernul a schimbat ajutorul pentru refugiații ucraineni. Actul normativ stabilește posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea în România.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că în şedinţă a fost aprobată o ordonanţă care modifică modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
„Sunt aproximativ 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele României de la debutul agresiunii militare ruse, în 24 februarie 2022, iar dintre aceştia peste 110.000 au rămas în ţara noastră şi au nevoie în continuare de sprijin şi de solidaritatea pe care poporul şi cetăţenii le manifestă”, a spus Cărbunaru.
El a arătat că ordonanţa oferă un cadru sustenabil pentru formele de sprijin pe care statul român le poate asigura.
„Actul normativ stabileşte posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o sigură perioadă de maximum 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana şi cazarea pe teritoriul României, pentru familiile dar şi pentru persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern.
Sprijinul financiar, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, va fi acordat şi după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârşitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, în condiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului”, a mai declarat Dan Cărbunaru.
În cazul cazării persoanelor aflate în alte locaţii, aceste sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, urmând ca decontarea să se facă din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Sursă foto: arhivă Dobrogea TV