Biologii constănțeni au aclimatizat primul crab albastru în Marea Neagră
Biologii constănțeni au reușit să aclimatizeze primul crab albastru, o specie din Oceanul Atlantic, care trăiește și în Mediterană. Crustaceul este considerat un răsfăț culinar, exotic în America. Exemplarul aflat la Institutul de Cercetări Marine din Constanța a început deja să se și hrănească iar midiile de Marea Neagra par să fie preferatele lui.
Primul crab albastru a fost prins într-o plasă pescărească, venit probabil din Ocean. Exemplarul de aproape două kilograme a fost eliberat atunci în largul mării. După aproximativ şase luni, un alt crab albastru a ajuns din nou în plase şi a fost dus la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa, iar specialiştii au vrut să vadă dacă se va adapta la condiţiile din Marea Neagră.
„ Este primul exemplar viu căruia noi am reusit să-i asigurăm supraviețuirea”, a declarant Simion Nicolaev, director INCDM „Grigore Antipa”.
Prezența crabului-albastru american a fost semnalată pe litoralul romanesc, în anul 2000. Doi ani mai târziu, câțiva pescari constănțeni au capturat accidental în navoade un alt exemplar din specia Calimetes Sapidus, cu o greutate de 642 de grame. Se pare că prezența acestui crustaceu în apele Mării Negre a fost numai un accident, el nestabilindu-se aici. Crabul Albastru trăiește în Atantic, unde salinitatea este foarte mare.
„Marea Neagra are câteva dezavantaje, este foarte puțin adâncă și în consecință nu prea oferă locuri de reproducere pentru crabul ăsta”, spune Adrian Bîlbă, director la Delfinariu și Acvariu Constanța. Specialiştii cred că dacă crabul albastru se va adapta la noi, în câţiva ani pot prinde până la 20 de tone.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Noapte de foc în județul Tulcea: patru case cuprinse de incendii

Avertisment BNR: nu răspundeți la apeluri sau mesaje false care par oficiale

Prins cu o țigară „specială”: jandarmii au depistat un bărbat cu substanțe posibil psihoactive
Constanța, sub avertizare de Cod Galben de vânt
Proiecte de reabilitare termică pentru mai multe blocuri din Constanța. Investiție de aproximativ 20 milioane lei prin PNRR
A început perioada de prohibiție! Pescuitul este interzis până la începutul verii
Şapte sturioni şi un rechin prinşi în plase, eliberaţi în mediul natural de către polițiștii de frontieră tulceni
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

