dobroge.tv

Live

CAMPANIA „PAȘTE SĂNĂTOS”

Carnea de miel sau ied și ouăle, nelipsite de pe masa de Paște: recomandări ale inspectorilor sanitari pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

11 aprilie 2023
Publicitate

Cea mai importantă sărbătoare a creștin ortodocșilor este despre lumină, pace, familie dar și despre bucatele pe care le punem pe masa de Paște. Fie că vorbim despre friptură de miel, drob, ouă roșii sau cozonac, toate acestea ne fac sărbătorile mai…delicioase dar în același timp pot să ne afecteze sănătatea. Prin Campania „Paște sănătos”, Dobrogea TV vă arată care sunt cele mai bune metode de a mânca fără să faceți excese, de unde puteți cumpăra carne de miel proaspătă și ieftină dar și rețete pentru un cozonac delicios. Astăzi, veți afla de la inspectorii sanitari de unde și cum vă alegeți alimentele astfel încât să nu ajungeți la spital.

Mai sunt doar câteva zile până la minivacanța de Paște. Carnea de miel sau ied, ouăle, cozonacul sau pasca. Toate se află pe listele constănțenilor. Vor să nu le lipsească nimic de pe masa de Paște, așa că mulți au început să-și facă cumpărăturile. Însă, trebuie să fie foarte atenți de unde cumpără alimentele. Nu întotdeauna ce este ieftin este bun sau proaspăt.

„Se interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în sistem de vânzare stradală în care nu este asigurat o temperatură sau stare de igienă corespunzătoare”, a declarat George Gabriel Nica, director DSVSA Constanța.

Medicii veterinari și inspectorii OPC au făcut controale și au verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare în pieţele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor şi iezilor, unităţi de tranşare sau depozitare. Aceste măsuri au fost dispuse pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare.

Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. În acest moment, există în județul Constanța o singură unitate de sacrificare temporală în Seimenii Mici care aparține de CSVSA Cernavodă”, a mai declarat George Gabriel Nica, director DSVSA Constanța.

Se urmăresc următoarele aspecte: starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă declarată de producător, încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilită de producător, încadrarea produselor în parametrul de calitate prevăzut sau declarat de producător”, a declarat Ecaterina Scânteie, comisar șef adjunct CJPC Constanța.

Tot în această perioadă, constănțenii cumpără și ouă. Oamenii trebuie să fie foarte atenți. De pildă, coaja nu trebuie să fie lucioasă sau să aibă pete negre. De asemenea, pot fi scufundate în apă, dacă rămân la fund înseamnă că sunt proaspete.

Producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate sanitar veterinar. Ouăle sunt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare autorizate”, a mai declarat George Gabriel Nica, director DSVSA Constanța.

„Trebuie să aibă la locul unde se comercializează afișate următoarele informații: categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului și data de valabilitate minimă”, a mai declarat Ecaterina Scânteie, comisar șef adjunct CJPC Constanța.

Totodată, constănțenii trebuie să aibă grijă și ce vopsea folosesc pentru a colora ouăle. Cea din comerț poate crea probleme de sănătate, pentru că multe dintre ele conțin substanțe toxice. Pentru a obține nuanțele dorite putem folosi anumite plante, ne recomandă specialiștii.

Vopsea de ouă este cea la care verificăm starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă declarată de producător, încadrarea în data durabilității minimale stabilite de producător și încadrarea coloranților în lista celor admiși conform regulamentului european”, a mai declarat Ecaterina Scânteie, comisar șef adjunct CJPC Constanța.

Pentru ca sărbătorile pascale să nu se încheie la spital, specialiștii ne recomandă ca toate produsele pe care le cumpărăm să fie luate doar din locuri autorizate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233