Delegație de la Universitatea Națională „I.I. Mechnikov” din Odesa în vizită de lucru la Universitatea Ovidius din Constanța
La Universitatea din Constanța (UOC) a avut loc, luni, 10 aprilie 2023, vizita unei delegații a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Naționale „I.I. Mechnikov” din Odesa.
Vizita de lucru a debutat cu o întâlnire oficială între conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice (FISP) a UOC și prof. univ. dr. Vyacheslav Kushnir, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a universității ucrainene, în cadrul căreia au fost identificate noi oportunități de colaborare academică între cadrele didactice și studenții din cele două țări.
Întâlnirea a fost urmată de simpozionul cu tema: „Bugeac și Dobrogea de Nord: contextul comunicării interculturale”, la care au participat cadre didactice, cercetători, studenți și doctoranzi ai celor două instituții de învățământ superior.
„Simpozionul a reprezentat o oportunitate de întărire a colaborării dintre cele două instituții, care au semnat un acord de parteneriat în 2021, și de identificare a zonelor de cercetare de interes comun, convenindu-se asupra desfășurării anuale a acestui eveniment”, a precizat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul FISP.
În cadrul evenimentului, prof. univ.dr. Vyacheslav Kushnir a prezentat aspecte referitoare la demografia zonei Bugeacului, fiind urmat de o sesiune de comunicări științifice, în care doctoranzii de la Universitatea Națională „I.I. Mechnikov” din Odesa au susținut lucrări precum: „Dezvoltarea Odesei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea” – Posukhivska Anastasia; „Imagini din epoca pietrei în lumina tehnologiilor digitale” – Lischyna Ksenia; „Identitatea evreilor din districtul Balta” – Chinena Olga; „Adaptarea culturală și istorică a populației de stepă a Ucrainei în secolele XIII-XVI” – Chentsov Yaroslav.
În continuarea discuțiilor, dr. Metin Omer, cercetător științific în cadrul UOC, a explicat dinamica minoritară din Dobrogea de Nord, cu accent pe comunitățile turcă și tătară, iar Lavinia Marcu, studentă FISP, a susținut o prezentare pe tema zonei Balcanilor de Vest.
Sursă foto: Universitatea Ovidius din Constanța