dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. ÎPS Teodosie va aduce Lumina de pe mare și în acest an

10 aprilie 2023
Redactia DTV
Publicitate

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a susținut luni, 10 aprilie, o conferință de presă pe tema sărbătorilor pascale, la Palatul Arhiepiscopal. În cadrul acesteia, a fost prezentat programul praznicului Învierii Domnului și mesajul de Sfintele Paști.

Ne-am învrednicit să ajungem și la sărbătoarea sărbătorilor: Paștele sau Învierea Domnului, din anul 2023. Și anul acesta, avem parte de Sfânta Lumină coborâtă din cer, de la Dumnezeu, de la Mântuitorul Hristos, care este îmbrăcat în această lumină neînserată. Noi, iarăși venim în mod simbolic ca să reactualizăm istoria și venirea pe pământul acesta străvechi, al Sfântului Apostol Andrei, venim cu Lumina pe mare și, iată, o dăruim credincioșilor în apropiere de malul mării, la Altarul de Vară.

Ce este Sărbătoarea Învierii? Este sărbătoarea biruinței supreme, a luminii asupra întunericului, a puterii celei Dumnezeiești asupra morții, pentru că iadul este golit, moartea este învinsă, păcatul este cu adevărat biruit total și nu mai are putere să țină pe cei care și-au mărturisit păcatele și s-au pregătit pentru acestă sărbătoare prin credință, nădejde și dragoste (...) De aceea, este singura sărbătoare în care nu doar în Biserică ne exprimăm bucuria. Ne exprimăm bucuria Învierii Domnului și unii față de alții în întâlnirile noastre. Salutul nostru nu mai este ‹‹Bună dimineața! Bună ziua! Bună seara!››. Salutul nostru este ‹‹Hristos a Înviat›› și răspunsul este ‹‹Adevărat a Înviat››. Pentru că nu este ceva mai frumos, mai viu, mai puternic, mai adevărat ca Învierea Domnului.

Învierea Domnului este adevărul care domină toate celelalte adevăruri de credință pentru că este punctul culminant. Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat. A fost botezat, a propovăduit, a făcut minuni, a pătimit, a murit pe cruce, a fost îngropat, dar moartea nu i-a ținut nici trupul, că sufletul cu dumnezeirea s-au pogorât la iad să golească iadul și să ridice pe strămoși”, a declarat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a transmis și programul din Noaptea Învierii.

În ajun vom lua Lumina de la malul mării și vom veni cu Lumina în Parcul Catedralei, o vom împărți de pe locul pregătit acolo în mijlocul parcului și apoi vom merge cu Lumina pe Altarul de Vară și de acolo de unde vom începe slujba în așa fel încât la miezul nopții să avem cântarea Hristos a Înviat. După aceea vom avea și ziua (de Paște - n.red) la ora 12.00 Slujba Decernei, numită în popor a doua Înviere pentru că iarăși ieșim cu făclii aprinse. Seara la ora 17.30 vom avea un concert de Înviere”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233