Elevii unei școli din Constanța promovează ia. ''Ne-am născut în România și trebuie să păstrăm obiceiurile și tradițiile''
Ia este o cămașă tradițională împodobită cu simbolurile populare ale țării noastre. Simboluri specifice fiecărei zone în parte. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Elevii unei școli din Constanța au învățat despre istoria acestui obiect vestimentar pe care îl găsesc aproape în fiecare ladă de zestre a bunicilor sau mamelor noastre. S-au îmbrăcat și ei cu ii fie de acasă, fie împrumutate și au cântat melodii populare. Semn că tradițiile și obiceiurile noastre sunt și acum păstrate.
Broderii bogate, unicat, cusute manual și cu multă migală sau la mașină. Soarele, florile, frunza de viță de vie, ciorchinii de struguri sau formele geometrice, toate se regăsesc pe iile tradiționale românești. Fiecare simbol reprezintă fie înțelepciunea sau viața, fie căldura sau frumusețea. Sunt foarte căutate și admirate în întreaga lume. De aceea, elevii unei școli din Constanța s-au îmbrăcat cu ii pentru că, spun ei, este un mijloc de promovare a identității noastre.
„Ia aceasta am primit-o de la bunica mea. Mi-a dat-o mama și mi-a spus că este foarte veche, cam 10 ani parcă are. Ne-am născut în România și trebuie să păstrăm obiceiurile și tradițiile”, a spus Adelina OLTEANU, elevă.
„Este a unei foste cântărețe de muzică populară. Îmi place foarte mult să mă îmbrac în costume populare mai ales și mi se pare că mă face mai frumoasă”, a spus Bianca GAVRILĂ, elevă.
Cam în toate lăzile cu zeste ale bunicilor sau mamelor noastre există cel puțin o ie. Cu altiță, cu tăblie sau pe umăr, fiecare obiect vestimentar tradițional are istoria lui și vine dintr-o parte a țării noastre. Ia românească face parte din tradițiile noastre.
„Spera ca formând acest nucleu încet încet și alți copii să-și dorească să învețe și să interpreteze muzică populară din Dobrogea. Am încercat jocuri populare specifice Dobrogei”, a spus prof. Mariana MOMCIU, profesor Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța.
De asemenea, la fiecare sărbătoarea fie că vorbim de 1 Decembrie sau de Paște, fie de interpretarea unor cântece populare, ia trebuie purtată cu mândrie. Este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise” de Sânziene, adică pe 24 iunie, când are loc Ziua Universală a Iei.
„Așa cum la școală avem o uniformă și în momentul în care interpretezi muzică populară românească nu poți să vii îmbrăcat în ceva ce nu are legătură cu muzica populară românească”, a precizat prof. Mariana MOMCIU, profesor Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța.
În cadrul proiectului cultural-artistic „Tradiții Dobrogene”, elevii au învățat despre păstrarea și transmiterea obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești, către generațiile viitoare.
„Urmează cusăturile dobrogene și putem participa, cine este mai talentat sau nu la cusături, contează mai puțin, dar putem doar să privim și să aflăm despre tradițiile noastre inclusiv cele din județul Constanța legate de cusături pe ie, itamină sau pe diferite materiale”, a spus Laura Stroe ABIBULA, manager Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” Constanța.
Evenimentul cultural-artistic „Sărbătorile Pascale În Obiceiurile Populare” a fost organizat la Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” din Constanța.