dobroge.tv

Live

Încondeiera ouălelor s-a transformat din meșteșug în artă. Modele din Bucovina, Suceava sau alte părți ale României, toate s-au regăsit pe ouălele realizate de mai mulți elevi din Constanța

06 aprilie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Aceștia au avut ocazia să învețe astăzi tehnicile păstrate și transmise din moși strămoși, totul în cadrul unui proiect care are drept scop păstrarea și transmiterea obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești. Ouălele de Paște sunt considerate un simbol al vieții, dar și vedetele de pe masa de sărbători.

Petruța are 13 ani și este din Constanța. Acum, în apropierea săbătorilor pascale, a început să încondeieze ouă, ghidată fiind de profesoara ei de religie. Pasiunea pentru tradițiile și obiceiurile noastre vine din familia ei. Când era tânără mama sa, care este din Suceava, țesea la război.

Petruța, elevă: Încondeiez un ou cu model din Suceava.

Reporter: Este greu?

Petruța, elevă: Depinde de complexitatea modelului. De exemplu, acesta este greu pentru că cele mai grele modele se regăsesc în Suceava.

Eleva a participat anul trecut și la o olimpiadă, unde au fost înscriși peste 200 de participanți.

„Am fost vara trecută, în iulie parcă, la Sibiu la olimpiada de „meșteșuguri artistice naționale”. Şi am luat locul doi”, a mai spus Petruța.

Ouăle încondeiate sunt de cele mai multe ori vedetele de pe masa de Paște. Iar elevii care au vrut să învețe tehnicile păstrate și transmise din moși strămoși au avut ocazia să participe la un atelier pe această temă, în cadrul proiectului cultural-artistic „Tradiții Dobrogene”.

„Încondeiez ouă pentru prima dată şi-mi place”, a spus Filip, elev.

„Ouălele încondeiate sunt străvechi, au mii de ani. Acest meșteșug a fost creștinizat doar de 2.000 de ani încoace. El este mult mai vechi. Așa cum în marea majoritate a popoarelor lumii au considerat ouăle simbolul vieții sau sămânța vieții”, a spus prof. Mariana MOMCIU, profesor Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța.

Oul are o simbolistică bogată, iar culorile folosite sunt: albul – simbol al purității, roșul – semnifică viața, albastrul – culoarea cerului și a apei, negru – fertilitatea, galben – reprezintă lumina Soarelui și aurul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea. Cele mai greu de făcut sunt cele din Bucovina, precum și cele care au forme geometrice.

„Dacă aceste obiceiuri sunt deja de milenii eu sunt sigură că ele nu vor muri niciodată. Atât timp cât există oameni ele vor supraviețui. Încondeiatul ouălelor este o sărbătoare care se desfășoară în perioada premergătoare marii sărbători a Învierii Mântuitorului. Oamenii să meargă la biserică să se întâlnească cu Dumnezeu și cu ei înșiși pentru că altfel sărbătoarea nu are farmec”, a precizat prof. Mariana MOMCIU, profesor Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța.

„Avem nevoie de bine și frumos în fiecare, cu atât mai mult în preajma sărbătorilor când trebuie să ne îndreptăm timpul, atenția și energia și către cei din jurul nostru”, a spus Laura Stroe ABIBULA, manager Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Proiectul cultural-artistic „Tradiții Dobrogene” se bazează pe activități culturale realizate cu elevii, și are ca scop dezvoltarea abilităților de descoperire, păstrare dar și transmitere a obiceiurilor, tradițiilor, datinilor și meșteșugurilor populare românești, către generațiile viitoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233