dobroge.tv

Live

Lacul Siutghiol, al nimănui

09 octombrie 2020
Publicitate

Cine este stăpân peste lacul Siutghiol? Oficial, acum, nimeni! Nu mai aparține de Constanța, Năvodari și Ovidiu, așa cum a decis Curtea Constituțională a României, însă nici la Apele Române nu poate trece. Motivul? O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobroeag Litoral spune că va apela la Guvern pentru a face lumină în acest caz.

În 2010, lacul Siutghiol a fost scos din administrarea Apelor Române și dat spre administrare unităților administrativ-teritoriale riverane, Constanța, Năvodari și Ovidiu. Legea care stabilea acest lucru a fost, însă, declarată neconstituțională la începutul lunii octombrie. Mai exact, lacul Siutghiol nu poate fi administrat, în prezent, de Apele Române, instituția care s-a ocupat de acesta în urmă cu 10 ani din cauza unei... ciudățenii juridice. 

Concret, potrivit directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză unui dosar unei firme prin care instituției i s-a luat dreptul de administrare a lacului. Singura soluție în această situație ar fi intervenția autorităților naționale. Guvernul ar trebui să emită o hotărâre prin care să fie menționat clar cine are drept de administrare a lacului Siutghiol. 

 Până atunci, lacul, însă, este al nimănui. La intrarea în Mamaia, de pildă, de luciul apei se bucură, cât de cât, pescarii. Nu prea au noroc, spun oamenii, și nici nu li se pare că lacul ar fi fost îngrijit cum trebuie. De mizeria din zonă, dar și de construcții, nici nu se mai pune problema. 

 Am încercat să vedem și care este poziția celor 3 administrații locale care timp de 10 ani s-au ocupat sau ar fi trebuit să se ocupe de lacul Siutghiol. 

Reprezentanții Primăriei Năvodari ne-au precizat că orașul va respecta decizia Curții Constituționale. Va preda suprafața de 207, 42 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, obținute în baza protocolului de predare-primire încheiat cu Administrația Națională ”Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. De asemenea, în cei 10 ani de administrare Primăria nu ar fi înstrăinat nicio suprafață din imobilul primit. „Terenurile aferente zonelor de protecție nu sunt cuprinse în protocolul de predare-primire încheiat cu Administrația Națională ”Apele Române” în urmă cu 10 ani, prin urmare acestea rămân actualilor proprietari (UAT Năvodari, persoane fizice ori juridice)”, ne informează Primăria Năvodari. 

 De la Primăriile Constanța și Ovidiu nu am reușit să obținem nicun punct de vedere până la difuzarea materialului.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233