Vânzarea antibioticelor prescrise cu rețetă simplă ar putea fi interzisă. Medic de familie constănțean: „Suntem pe locul 1 în UE la consumul de antibiotice fără recomandare medicală”
Vânzarea antibioticelor prescrise cu rețetă simplă ar putea fi interzisă, conform Ministrului Sănătății Alexandru Rafila care a declarat că „prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala”. Medicii susțin declarația ministrului și sunt de părere că oamenii ar trebui să înțeleagă că aceste medicamente nu trebuie administrate în orice situație și că uneori ne-ar putea face mai mult rău decât bine. Și unii constănțeni consideră că ar fi o idee bună să poată beneficia de această substanță doar în baza unei rețete speciale.
Reporter: Îmi puteți da și mie o cutie de antibiotic?
Farmacist: Nu, doar cu rețetă și rețeta se oprește în farmacie.
***
Farmacist: Dar, dacă nu aveți febră, o stare generală alterată nu luați antibiotic pentru că vă deprimă imunitatea.
„Toată lumea aude că i-a făcut bine la nu știu ce boală și hai să luăm și noi. Nu-s bune antibioticele pentru stomac, doar cu prescripția medicului”, spune o constănțeancă.
Antibioticele se eliberează din farmacii doar în baza unei rețete de la medicul de familie sau medicul specialist. Însă, doctorii susțin că oamenii au tendința de a recurge la aceste medicamente chiar și în cazul unor răceli banale sau a unor viroze, neînțelegând de fapt că le pot face mai mult rău decât bine.
„Pacienții noștri în cea mai mare parte, cred că numai antibioticul le va salva viața sau îi va scuti de suferință. Și atunci, ei își pun toată încrederea în antibiotic, care va duce la vindecarea lor mai rapidă și nu țin seama de mecanismele proprii de protecție pe care oamenii nu le cunosc. Dacă faci niște ore de educație sanitară prin care să-i faci să înțeleagă care e rostul antibioticului, care este beneficiul și care e dezavantajul lui”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Dintre toţi europenii, românii sunt cei mai mari adepți ai antibioticelor, susțin medicii.
„Suntem țara din UE care este pe locul I la consumul de antibiotice și categoric, asta se întâmplă fără recomandare medicală. Antibioticul se recomandă numai în anumite situații, după un consult, evident”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Sunt și oameni conștienți de faptul că antibioticele nu trebuie luate „după ureche” și consideră că acestea trebuie cumpărate doar la recomandarea medicului.
„Foarte bine că e periculos pentru cei care iau fără prescripție. Trebuie numai în caz de urgență și la sfatul medicului”, spune o constănțeancă.
„Totuși este un medicament și nu trebuie luat așa după ureche, trebuie o prescripție medicală”, spune o altă constănțeancă.
„Mi se pare normal pentru că antibioticele nu se pot lua așa...”, spune o altă constănțeancă.
Există însă și constănțeni care nu sunt în asentimentul ministrului Sănătății.
„Uite am nevoie trebuie să merg la doctor, stau acolo la coadă, până la doctor te mănâncă sfinții”, spune o altă constănțeancă.
Mai mult de un sfert din populaţie ia antibiotice pentru orice răceală. Şapte din 10 români nu fac nici măcar o analiză înainte, ca să afle ce medicamente i-ar ajuta. În ritmul acesta, medicii susțin că în câţiva ani nu vom mai avea medicamente care să trateze infecţii grave. De asemenea, consecinţele pot fi dezastruoase, deoarece viteza cu care se dezvoltă rezistenţa la antibiotice este mai mare decât cea cu care se fabrică noi medicamente pe piață.