Rompetrol Rafinare preconizează un nivel crescut de procesare în cea mai mare unitate a sa, în anul 2023
Care sunt planurile Rompetrol Rafinare, în 2023
Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia Năvodari, preconizează un nivel crescut de procesare în cea mai mare unitate a sa - aproape 5,7 milioane de tone de materii prime. Datele au fost făcut publice aseară, într-o serie de documente oficiale ale companiei, care urmează să fie supuse aprobării în Adunarea Generala a Acționarilor, programată la finele lunii.
Din totalul de materii prime, 5,3 milioane sunt țițeiuri, cel mai mult fiind cel kazah, fiind cunoscut faptul că Petromidia este alimentată constant cu sprijinul unicului acționar al Grupului - KazMunayGas.
În ceea ce privește produsele pe care specialiștii din Petromidia intenționează să le obțină, se disting carburanții auto - 1,3 milioane de tone de benzine și aproape 2,5 milioane de tone de motorine. Rompetrol Rafinare prevede că ponderea carburanților vânduți pe piața internă se va menține la un nivel asemănător ultimilor ani. Mai precis, circa două treimi din total va merge în benzinăriile din țară.
De asemenea interesant este și randamentul pe care rafinorii vor să-l obțină în acest an pentru un produs mai puțin mediatizat, dar extrem de important pentru populația generală - cocsul petrolier. Din estimările realizate de Rompetrol Rafinare, este posibilă o producție de peste 250 de mii de tone de cocs, folosit pentru încălzire, în special în zonele rurale.
Cum va fi 2023 pentru Divizia de Petrochimie
Pe platforma Petromidia se află și singura divizie de Petrochimie din România. În 2023, proiecțiile Rompetrol Rafinare arată o producție totală de aproape 170 de mii de tone de polimeri, dintr-un total de 222 de mii de tone de materii prime (amestec propan propilenă și etilenă adusă din import).
Tot din documentele făcute publice de Rompetrol Rafinare, ne sunt prezentate și mai multe ipoteze de piață, în ceea ce privește sectorul petrochimic: „Prețul etilenei a fost estimat la o valoare medie de 1.491 dolari/tonă, luând în considerare media prețurilor din anul anterior, prețul de vânzare estimat pentru polietilena cu densitate scăzută a fost determinat în baza unei marje medii de 515 dolari/tonă, iar prețul de vânzare estimat pentru polipropilenă a fost determinat în funcție de o marjă de 775 dolari/tonă pentru piața internă”